Genç Alman sineması Sinematek/Sinema Evi'nde

Sinematek/Sinema Evi, 10 Ocak–31 Mart tarihleri arasında izlenebilecek ana programında Genç Alman Sineması’na odaklanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinematek/Sinema Evi, 10 Ocak–31 Mart tarihlerinde Genç Alman Sineması filmleriyle izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ile Goethe-Institut İstanbul iş birliğinde ve sinema yazarı Engin Ertan’ın danışmanlığında hazırlanan programda, 1962’de bir grup genç sinemacının yayımladığı Oberhausen Manifestosu ile başlayan ve “Babamızın Sineması Öldü!” sloganıyla tarihe geçen akımı daha iyi anlamaya yönelik 15 uzun metraj film seçkisi yer alıyor. Ayrıca Oberhausen Manifestosu’nun imzacısı olan sinemacıların çektiği kısa filmler de program kapsamında yer alıyor. 

.

80’LER TÜRKİYE SİNEMASINDA KADIN

1980’lerde Türkiye sinemasında kadın karakterlerin temsili önemli bir değişim geçirdi. Kadınlar bir erkeğin hikâyesinde yan karakter olmanın ötesine geçerek kendi hikâyesinin öznesi hâline geldi, çok boyutlu resmedilmeye başladı. Bu filmlerden oluşturulan seçki kapsamında, sinemanın "kadın filmleri yönetmeni" Atıf Yılmaz’ın "Aaahh Belinda!..", "Bir Yudum Sevgi" ve "Asiye Nasıl Kurtulur" filmleri, Füruzan ile Gülsün Karamustafa’nın "Benim Sinemalarım", Halita Refiğ’in "Teyzem", Ömer Kavur’un "Kırık Bir Aşk Hikâyesi" ve Yavuz Turgul’un "Fahriye Abla" filmleri yıllar sonra yeniden Sinematek/Sinema Evi’nde izlenebilecek.

SESSİZ PERŞEMBE GÖSTERİMLERİ DEVAM EDİYOR

Segundo de Chomón ve Georges Méliès ile başlayan canlı müzik eşliğinde Sessiz Perşembe gösterimleri de Sinematek/Sinema Evi’nde devam ediyor. Hollanda Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan yeni programda hayallerinin peşinden giden, güçlü, bağımsız kadın karakterleri merkezine alan Filibus ve Kısaca Phil’in yanı sıra erken dönem sinemanın en önemli komedi figürlerinden Buster Keaton’ın "Aşçı", "Komşular" ve "Sherlock Jr." filmleri canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluşacak. Müzik programı Okan Kaya danışmanlığında hazırlanan gösterimlere, Türkiye'nin modern müzik sahnesinden müzisyenlerin doğaçlama performansları eşlik ediyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)