Gemlik'te sağlık çalışanlarına saldırı protesto edildi

Gemlik Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yönelik yapılan saldırı Bursa Tabip Odası öncülüğünde hastane önünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

Grup adına açıklamayı Dr. Mahmut Kuh yaptı.
Google Haberlere Abone ol

BURSA- Gemlik Devlet Hastanesi’nde dün öğlen saatlerinde 112 tarafından getirilen hastanın yakınları, hastaya yapılan müdahale sırasında sağlık çalışanlarını darp etti. Bir hasta yakını tarafından silahla rastgele ateş açıldı. Bursa Tabip Odası öncülüğünde sağlık çalışanlarının darp edilmesi bugün hastane önünde protesto edildi.

Gemlik Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen basın açıklamasına, Bursa Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi, HEKİMSEN, Genç Sağlık Sendikası Bursa Şubesi, Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu’ndan Dr. Seçkin Kara, Gemlik Devlet Hastanesi Başhekim yardımcısı Uzm. Dr. Selen Baloğlu Kaçan ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

'SAĞLIK KURUMLARI HUZURLU VE GÜVENLİ ORTAM OLMAKTAN ÇIKTI'

Grup adına açıklama yapan Dr. Mahmut Kuh, dün yaşanan olayı şöyle anlattı: “112 tarafından 'arrest' olarak getirilen bir hastanın yakınları, hastaya müdahale sırasında CPR odasına girmeye çalışmış, canla başla hastayı hayata döndürmeye çalışan sağlık ekibimize tehditler savurmuş olup, arkadaşlarımızın bir kısmı hasta yakınları tarafından darp edilmiş, bir hasta yakını tabancası ile rastgele ateş açmıştır.”

Kuh, Gemlik Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen saldırıyı kınayarak, “Sağlık kurumları artık çalışanlar açısından verimli, huzurlu, güvenli ortam olmaktan çıktı. Yoğun iş yükü altında ezildiğimiz, her an şiddete maruz kaldığımız, can güvenliğimizin bulunmadığı, sağlıksız yerler haline geldi. Sağlık ortamının getirildiği bu nokta bizleri mesleğimize yabancılaştırmış ve uzaklaştırmıştır. Performans kaygısı bir yandan, liyakatsiz yöneticilerin uyguladıkları mobbing öte yandan, yap-boza çevirdikleri ulaşılamaz, niteliksiz, ücretli hale getirdikleri sağlık sistemindeki tüm sorunları muhatabı olarak sağlık emekçilerini gören, şiddet uygulamayı hak arama zanneden, hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan biz sağlık emekçileri tükeniyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık sistemindeki aksaklıkların sorumlusunun sağlık çalışanları olmadığını söyleyen Kuh, “Günlük 250 hasta bile bakmaya müsait olmayan acil servisimizde bin civarı hasta bakmak zorunda bırakılıp, buna rağmen gerekli özen gösteremememizin sorumlusu biz değiliz. Yer olmadığı, ilgili doktor, malzeme, ünite olmadığı için sevk edilmenizin sorumlusu biz değiliz. Son birkaç ay içinde 20'nin üzerinde doktor ayrıldığı, sevk zinciri oluşturulamadığı için birinci basamak ve poliklinik hizmetlerinin sıkıntısından dolayı artan acil yoğunluğu nedeniyle acil servislerde bekletilmenizin sorumlusu bizler değiliz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen Kuh, “Bizi hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya getirmeyin. Şiddeti körükleyen açıklamalarınızdan ve politikalarınızdan vazgeçin” dedi. Basın açıklamasının ardından Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala da sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınayarak, sağlık çalışanlarının her daim yanlarında olduğunu belirtti.