Gelecek Partisi’nden ‘Çocuk Politikaları Reformu': Bütüncül bir politika inşa edeceğiz

Gelecek Partisi, ‘Çocuk Politikaları Reformu’ modelini açıkladı: Çocuk dostu bütçe, Bağımsız Çocuk Hakları İzleme Kurumu, çocuklara özgü acil yardım hattı, okullara bir öğün yemek...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi, Ankara’da düzenlediği lansmanla ‘Çocuk Politikaları Reformu’ modelini açıkladı.

‘Gelecek Modeli’ sloganıyla açıklanan eylem planının açılış konuşmasını Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu yaptı.

‘ÇOCUKLAR İÇİN BİR ZİHNİYET DEVRİMİ VAAT EDİYORUZ’

Türkiye’de çocuk hakları konusunda zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, “Çocuğu anne babaya muhtaç edilgen bir varlık olarak görüyoruz. Çocuk politikaları, anne karnında başlayan bir süreçle ele alınmalı. Çocuklara edilgen değil, özne olmayı öğretmemiz gerekiyor. Çocuklar önce birey olmayı öğrenmeli. Teknolojik gelişimi göğüsleyecek bir değer devrimine ihtiyacımız var. Biz çocuklar için bir zihniyet devrimi vaat ediyoruz, yapacağız” dedi.

‘DEZAVANTAJLI BÖLGELERE ANAOKULU, OKULLARDA BİR ÖĞÜN YEMEK’

Partisinin kurmayları tarafından hazırlanan ‘Çocuk Politikaları Reformu’nun üç ana başlıkta ele alındığını ifade eden Davutoğlu, çalışmanın içeriği hakkında şu bilgileri verdi:

“Çocuğa karşı şiddet konusu da dahil olmak üzere toplumda sevgi iklimi yaratacağız. Öncelikle teknoloji bu kadar hayatımıza girmişken anaokul artık bir lüks ve ekstra bir eğitim gibi görülemez. Bu yüzden biz de anaokullarını dezavantajlı bölgelerde yaygınlaştıracağız. Köylerde, varoşlarda anaokulları kuracağız. Bütün okullarda çocukların ekonomik durumlarına bakmaksızın bir öğün yemek vereceğiz.”

‘YAZ SAATİ UYGULAMASINI KALDIRACAĞIZ’

“Ben başbakanlığım döneminde yaz saati uygulamasına karşı çıkmıştım. Ne oldu? O çok bilmiş damat bakan bizden sonra bu uygulamayı getirdi. Biz iktidarımızda yaz saati uygulamasını kaldıracağız. Şehirleri imar baronlarına değil, çocuklara teslim edeceğiz. Yeni bir kurumsal çerçeve oluşturulacağız ve çocuk gönüllüleri ile alana ineceğiz. Hiçbir çocuk sahipsiz kalmayacak. Çocuk odaklı çalışma yapan STK’lara devlet desteği vereceğiz.”

ÖZTÜRK: TÜRKİYE’DE ÇOCUK POLİTİKALARI KOPUK, DAĞINIK, ETKİSİZ

Gelecek Partisi’nin hazırladığı ‘Çocuk Politikaları Reformu’, ‘Temel ilkeler’, ‘yapısal ve zihinsel reform: Çocuk merkezli sistem’ ile ‘çocuk koruma modeli’ olmak üzere üç başlıkta ele alındı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Politikaları İzleme Kurulu Başkanı Seren Yıldız Öztürk’ün başkanlığında oluşturulan reformda çocuk politikalarında bütüncül yaklaşıma dikkat çekildi.

Türkiye’de çocuk politikalarının kopuk, dağınık, verimsiz ve etkisiz olduğuna dikkat çeken Seren Yıldız Öztürk ise çalışmalarının hayata geçmesiyle zihinsel bir dönüşüm yaratacaklarını kaydetti. Öztürk, çocuk haklarında bütüncül bir politika inşa edeceklerini söyledi.

‘ÇOCUK, GENÇ VE AİLE SOSYAL HİZMETİ KOMİSYONLARI KURULACAK’

Öztürk’ün sunumu yaptığı reformda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

🔸Yapısal ve Zihinsel Reform: Çocuk Merkezli Sistem

1. Çocuğun üstün yararını merkezde tutan çocuk merkezli bir sistem inşa edilecek

2. Ortak veri tabanı oluşturulacak ve istatistiklerde şeffaflık sağlanacak

3. Hizmetlerde bütüncüllük, eşgüdüm ve koordinasyon sağlanacak
-Çocuk, Genç ve Aile Sosyal Hizmeti Komisyonları kurulacak.
-Aile hekimliği modeline benzer bir yapılanmaya gidilecek.

4. Erken uyarı sistemine ilişkin yapılacaklar
-Toplum temelli hizmet veren kuruluşlar hayata geçirilecek.
-Çocuklara özgü acil yardım hattı kurulacak. (Tutuklu çocuklar da dahil edilecek)
-Bildirim yükümlülüğü yeniden düzenlenecek.

‘ÇOCUK DOSTU BÜTÇE HAZIRLANACAK’

5. Bağımsız ‘Çocuk Hakları İzleme Kurumu’ kurulacak. (Mali ve idari özerkliğe sahip olacak)

6. Çocuk dostu bütçe hazırlanacak.

7. Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği sağlanacak.

8. Kapasite geliştirilecek.

-Hizmet verenlerin ve hizmetin değerlendirilme ve denetlenmesini yapacak Süpervizyon sistemi kurulacak.

‘ÇOCUK BAKIM KURUMLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILACAK’

🔸Çocuk Koruma Modeli:

1. Çocuk bakım kurumları
-Kurumlarda bakım veren personelin niteliği ve niceliğinde iyileştirmeler yapılacak.
-Kurumların bağımsız denetçiler tarafından denetlenmesi sağlanacak.
-Aile temelli hizmetler yaygınlaştırılacak ve çocuk evlerinin sayısı artırılacak.
-Kardeşlerin ayrılması engellenecek.
-Koruyucu ailelik ve evlat edindirme modellerinin bilinmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.
-Engelli çocuklara, üç yaşından büyük çocuklara ve erkek çocuklara yönelik başvuruları özendirecek bilinçlendirme programları yapılacak.

ÇOCUK YOKSULLUĞU: BÜTÇEDE EĞİTİME AYRILAN PAY ARTIRILACAK

2. Çocuk yoksulluğunun etkileri
-Bütün okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine bir öğün yemek verilecek.
-Sosyal Hizmet Komisyonları aracılığıyla ihtiyacı olan ailelerin giyim ve ayakkabı ihtiyaçları karşılanacak.
-İlçe ölçeğinde çocuk yoksulluk haritaları çıkarılacak, ihtiyacı olan ailelerdeki çocukların günlük protein ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenme yardımı yapılacak.
-Bütçede eğitime ayrılan pay artırılacak.

‘ÇOCUK İSTİSMARININ GİZLİ KALMASI ÖNLENECEK’

3. Çocuğa karşı şiddete çözümler
-Cinsel istismarın gizli kalmasını önlemek için yaş ve olgunluk düzeylerine göre merak uyandırmayacak şekilde, profesyoneller tarafından çocuklara yönelik farkındalık eğitimleri yaygınlaştırılacak.
-Fiziksel ve duygusal istismarı ve gizli kalmasını önlemek için ebeveynler, öğretmenler ve bakım verenlere yönelik eğitim verilecek.
-Ebeveyn ve bakım verenlerin çocuk yetiştirme hakkındaki gelişimi desteklenecek.
-Çok disiplinli takım yaklaşımı ve vaka yönetim prosedürü uygulanacak.
-Çocukların fuhuş amacıyla sömürülmesi, çocuk ticareti, cinsel amaçlı çocuk turizmi sonuçlarına ilişkin istatistikler gerçek verilere dayalı oluşturulacak, risk faktörleri belirlenerek bölgesel bazlı özel tedbirler alınacaktır.

4. Çocuk dostu adalet
-Bağımsız ve etkili şikayet mekanizmalarına erişim güçlendirilecek.
-Tutuldukları kurumlarda mutlaka tahliye sürecine hazırlık çalışmaları güçlendirilecek ve çocukların ailelerine de tahliye sonrasında çocuklarıyla ilişkileri konusunda danışmanlık hizmeti verilecek.

5. Çocuk işçiliği ile mücadele
-Gelir düzeyi düşük ailelerin milli gelirden daha fazla pay almaları yönünde etkin sosyal yardım politikaları uygulanacak.
-Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının okula erişimine ilişkin çalışma yapılacak.
-Kaçak çocuk işçiliği ile mücadele edilecek.

6. Medyada çocuk hakları
-Mağdur çocuklar başta olmak üzere, çocukların kişilik haklarını ihlal ederek, tüm topluma teşhir eden yayınların önlenmesi amacıyla basınla işbirliği çalışmaları yapmak.

DAVUTOĞLU: SALDIRININ YAPILDIĞI MEVZİLER EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, sunum sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Öncelikle Antep'in Karkamış ilçesine, Suriye'nin kuzeyinden roket atılması sonucu 3 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama yapan Davutoğlu, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi. Davutoğlu, “Bu konuda da saldırının yapıldığı mevzileri en şiddetli şekilde cezalandırılmasını diliyorum” dedi.

ERDOĞAN SİSİ SELAMLAŞMASI: İKİ YÜZLÜ DİPLOMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'da Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi ile selamlaşmasına ilişkin yöneltilen bir soruyu değerlendiren Davutoğlu, durumu “iki yüzlü diplomasi” yorumladı ve şöyle konuştu:

“Sayın Erdoğan’ın iktidarına güç veren her şey mübah sayılıyor. Dış politikada gerilim yaşarsınız. Mesele gerilimleri belli bir kontrol altında tutmak ve o kontrolün dışında ulusal çukurları etkilemeyecek karar sürecini işletmek. Yine ülkeler ile normalleşme de yapabilirsiniz. Burada da mesele ülkenizin onurunu rencide etmemek ve teslimiyetçi bir normalleşmenin olmamasıdır. Erdoğan, kontrolsüz gerilim ile teslimiyetçi normalleşme arasında bir uçtan bir uca savruluyor. Bu gerilimin haklı ve ilkesel bir duruşla kontrollü sürdürülmesi konusunda çok ciddi mücadele verdik. Maalesef bu çabaları etkisiz hale getirdi. Bu ilkesiz bir politikadır. Türkiye’nin itibarı rencide edilemez, Erdoğan’ın güç hesaplarına kurban edilemez. İç siyasette başkalarını HDP ile işbirliği dolayısıyla suçladıkları bir dönemde özel jetlerle Demirtaş’a sunulan imkanlarla Sisi ile verilen fotoğraftaki yok ve yöntem aynıdır. Eğer Sayın Erdoğan, bugün Washington’da ABD Başkanı Joe Biden’dan bir saat değil, 15 dakika görüşme daveti alsın, bugün terörle suçlayarak operasyon yaptığı PKK ve PYD ile de görüşmeye hazır hale gelir.” (DUVAR)