Geçinemeyen müzisyen sokak sanatçılığına başladı

Ali Kırkan, Bursa'da meyhaneler sokağındaki restoranlarda müzisyenlik yaparak hayatını idame ettiriyordu. Kemancı Ali olarak tanındığını söyleyen Ali, restoranlar kapanınca işsiz kalmış. Bir süre sonra fatura ödemekte zorlanınca sokak müzisyenliği yapmaya karar vermiş. Ali, Bursa'nın en işlek caddelerinde bir haftadır keman çalıyor ve artık mekanların açılması gerektiğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Müzik dünyası oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Yaptıkları müzikle hayatını idame ettiren sanatçılar Türkiye'deki ortalama gelirin oldukça üzerinde kazanç elde edebiliyor. Buz dağının bir de görünmeyen yüzü var. Kafe, bar ya da restoranlarda yaptıkları müzikle mütevazi kazanç sağlayanların sayısı hiç de az değil. Çoğu kayıt dışı çalışan müzisyenler, getirilen yasaklar nedeniyle işsiz kaldı. Geçtiğimiz mart ayından bu yana işsiz olan müzisyenler, diğer sektör çalışanları gibi yasakların kaldırılmasını bekliyor.

ARAP ŞÜKRÜ'NÜN KEMANCI ALİ'Sİ İŞSİZ KALINCA SOKAK MÜZİSYENLİĞİNE BAŞLADI

Korona virüsü yayılımını engellemek için sosyal hareketliliği azaltmaya dönük getirilen yasaklarla kafe, bar, düğün salonu, restoran gibi işletmeler ikinci bir emre kadar kapatılmıştı. Çeşitli kentlerde bir dizi eylem organize eden eğlence sektörü çalışanları, maddi ve manevi olarak zor durumda olduklarını dile getiriyorlar. Bursa'nın en işlek caddelerinde yer alan, "Arap Şükrü Sokağı" olarak da bilinen içkili mekanların birbiri ardına sıralandığı meyhaneler sokağı kentin eğlence merkezlerinden yalnızca biri. Sokak aynı zamanda onlarca garsonun ve müzisyenin istihdam alanı. Yıllardır meyhaneler sokağında keman çalan, lakabı da Kemancı Ali olan Ali Kırkan, mart ayından beri işsiz.

'SOKAK SANATÇILIĞI SAYESİNDE KARNIMI DOYURABİLİYORUM'

Geçimi zorlaşınca yaklaşık bir haftadır Şehreküstü meydanındaki sokakta keman çalmaya başlayan Ali ile işsiz kaldığı süreci konuştuk. Keman çalmaya 10 yaşında başlayan Ali, yaklaşık 20 yıldır müzisyenlik yaptığını ve Bursa'da çeşitli mekanlarda çalıştığını söylüyor. Mekanların kapanmasından beri işe gidemediğini söyleyen Ali, geçimini sokak sanatçılığı yaparak sürdürmeye çalıştığını söyleyerek şu sözleri ekliyor: "Bir lira da beş lira da atan oluyor. Yeterli olmuyor tabi ama fatura ödeyemiyordum. Şimdi fatura ödeyip, karnımı doyurabiliyorum."

"Hastalık bir an önce bitsin, mekanlar açılsın biz bunu istiyoruz işlerimize bakalım" ifadelerini kullanan Ali, eskisi gibi düzene kavuşabilmek için tek yol mekanların açılması olduğunu söylüyor.

'SOKAKTA KEMAN ÇALMAYA MECBUR KALDIM'

Müzisyen arkadaşlarının da kendisi gibi olduğunu kaydeden Ali, "Müzisyenlerin hiçbiri benden farksız değil, hepimiz çok mağduruz. Mekanlar açık olsaydı ben sokakta keman çalmazdım ama mecbur kaldım. Bundan sonra da devam edebilirim. İnsanlar bunalmış artık evde durmaktan. Müziği duyanlar mutlu oluyor, 'İyi kötü çalıyorsun, söylüyorsun kulaklarımızın pası siliniyor' diyorlar bana. Müzik ruhun gıdasıdır. Bu şekilde bazı günler 40 bazı günler 50 lira alıyorum. Devletin verdiği yardımlardan dahi yararlanamıyorum. Yardıma ihtiyacım var ama bir şey görmedik şu ana kadar. Yapacak bir şey yok, mecburum..." diye konuştu.