Gazze'deki hükümet: 7 Ekim'den bu yana hiç yakıt gelmedi

Reuters'a konuşan kaynaklar Gazze'ye yardım taşıyan 3'üncü konvoyun sınırdan geçtiğini belirtti. Gazze'deki hükümet, İsrail'le çatışmalar başladığından bu yana Gazze'ye hiç yakıt girmediğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki hükümet, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın ‘Aksa Tufanı’ saldırısıyla başlayan çatışmalar sırasında Gazze’ye hiç yakıt girişi olmadığını, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıt tedariki gerektiğini açıkladı.

AA’nın haberine göre, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yakıt girişi olduğuna ilişkin haberlerin yalanlandığı yazılı açıklamada, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne herhangi bir yakıt girişi olmadığı belirtildi. Refah Sınır Kapısı'ndan son iki günde giren insani yardım tırlarında hiç yakıt bulunmadığı vurgulanan açıklamada, Gazze'deki sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıta ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

‘REFAH SINIR KAPISI KALICI OLARAK AÇILMALI’

Hükümet bir diğer açıklamasında, "Gazze Şeridi'ndeki felaket niteliğinde olan insani durumu düzeltmek için Refah Sınır Kapısı'nın kalıcı olarak açılması çok acil ihtiyaç haline geldi" dedi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nde felaket niteliğindeki insani durumu bir nebze de olsa düzeltmek için başta yakıt olmak üzere insani yardımların, tıbbi malzemelerin ve gıda maddelerinin kente sürekli giriş yapmasına izin verilmesi gerektiği aktarıldı.

YAKIT KRİZİ NEDENİYLE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 22 Ekim Pazar günü, akaryakıt istasyonu sahiplerini ve elinde az miktar da olsa yakıt bulunanları, hastanelere bağış yapmaya çağırmıştı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) dün yapılan açıklamada da kuruluşun Gazze Şeridi'nde 3 günlük yakıtının kaldığı, yakıt olmadan hastane ve fırınların çalışamayacağı, insani yardım yapılamayacağı duyurulmuştu.

REUTERS: 3'ÜNCÜ KONVOY REFAH SINIR KAPISI'NDAN GİRDİ

Öte yandan, İsrail-Filistin çatışmalarının 17'nci gününde, abluka altındaki Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan üçüncü yardım konvoyunun Mısır'daki Refah Sınır Kapısı'ndan geçtiği bildirildi. Reuters haber ajansına konuşan bir yardım çalışanı ve iki güvenlik kaynağı, insani yardım taşıyan tırlardan oluşan üçüncü konvoyun Gazze'ye gitmek üzere sınırın Mısır tarafından Refah Sınır Kapısı'na girdiği bilgisini paylaştı. 

İKİ GÜNDE 34 TIR SINIRDAN GEÇTİ

İsrail, 7 Ekim'de başlayan çatışmaların ardından Gazze için 'topyekûn abluka' kararı almış, Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, 21 Ekim Cumartesi sabahı geçici olarak açılmıştı. Cumartesi günü insani yardım taşıyan 20 tır Gazze'ye giriş yaparken, bir gün sonra 14 tırın daha geçişine izin verilmişti. Reuters'a konuşan kaynaklar, bugünkü konvoydaki tır sayısının bir önceki günlere benzer olduğunu bildirdi.

İKİ ASKERİ UÇAK MISIR’A HAREKET ETTİ

Türkiye'nin Gazze'ye yardımları kapsamında, Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan ilk uçak da bu sabah saat 09.00'da havalandı. Yardımlar kapsamında ikinci uçak saat 12.00'de Mısır’ın El-Ariş Havalimanı'na hareket ederken, gün içerisinde iki uçağın daha Mısır'a gideceği bildirildi.

Öte yandan, dün Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman sağlık çalışanın da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı uçağı Esenboğa Havalimanı’ndan Mısır'a hareket etmişti. (DIŞ HABERLER)