Gazze’de ‘uzun savaş’ iddiası: ‘İsrail 3 Hamas liderini öldürmeyi planlıyor’

İngiltere basınına yansıyan haberlere göre, Gazze’ye saldırılarını yeniden başlatan İsrail, operasyonlarını Hamas’ın iki liderinin de yaşadığı söylenen Han Yunus’a odaklamayı planlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze’de geçici ateşkesin 1 Aralık Cuma sabahı itibarıyla sona ermesinin ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını 2024 yılında da sürdürmeyi planladığı ve Hamas’ın önde gelen üç ismini öldürmeyi amaçladığı iddia edildi. 

İngiltere’nin The Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre, İsrail, Hamas’a karşı savaşını bir yıl ya da daha uzun bir süre sürdürmeyi, Gazze’ye yönelik en yoğun kara harekatını ise gelecek yılın başında düzenlemeyi planlıyor. Birden fazla aşamadan oluşan plana göre, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde konuşlu İsrail güçleri, saldırı ve harekatını daha önce ‘güvenli’ olduğunu savunduğu güneye de taşıyacak. Buna göre, İsrail’in bir amacı da Hamas liderleri Yahya Sinwar, Mohammed Deif ve Marwan Issa’yı öldürmek.

İSRAİL HENÜZ YOLUN YARISINDA BİLE DEĞİL

İsrail’in savaş planları hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, bunun uzun bir savaş olduğunu söyleyerek mevcut durumda İsrail’in amaçlarını gerçekleştirme konusunda yolun yarısına bile gelmediklerini anlattı. Gazeteye konuşan kaynaklar, İsrail'in Gazze ile ilgili stratejisinin esnek olduğunu, zamanlamaya harekatın ilerleyişi, uluslararası baskı ve rehinelerin serbest bırakılma fırsatları gibi bir dizi faktörün karar vereceğini söyledi. Buna göre, İsrail’in kara harekatının birkaç hafta değil, birkaç ay daha sürmesi bekleniyor.

İddiaya göre, bunun ardından İsrail’in askeri operasyonlarının yoğunluğunun azaldığı bir geçiş ve istikrar sağlama süreci başlayacak, bu da 2024 yılının sonuna kadar devam edecek. İsrailli yetkili, bu plan için belirlenmiş kesin bir bitiş noktasının olmadığını belirtti.

ABD, İSRAİL’İ GÜNEYLE İLGİLİ UYARDI

Bir diğer kaynak ise İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki operasyonların henüz bitmemiş olduğunu düşündüğünü aktardı. Gazze’nin henüz tamamen kontrol altına alınmadığını anlatan kaynak, işlerinin muhtemelen yüzde 40’ının bitmiş olduğunu söyledi. 

ABD yönetimi ile görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kişi de ABD’nin İsrail’i Gazze Şeridi’nin güneyindeki askeri faaliyetleri konusunda uyardığını, daha az sivil kayıp, net bir insani plan ve sivillerin güvende olmak için gidebileceği yerlerin ayarlanması gerektiğini söylediğini aktardı. İsrail’in savaş planlarına aşina bir kişi de İsrail ordusunun güneyde kuzeydekiyle aynı operasyon yapısını kullanamayacağını bildiğini belirtti.

GÜNEYDEKİ OPERASYONLAR HAN YUNUS’A ODAKLANACAK

Gazetenin dile getirdiği bir diğer iddia ise İsrail ordusunun güneydeki harekatının Gazze Şeridi'ndeki en önemli ikinci şehir merkezi olan ve Hamas liderleri Sinwar ve Deif’in de yaşadığı ifade edilen Han Yunus’a odaklanacağı yönünde. Gazeteye konuşan üst düzey İsrailli bir yetkili, bu esnada bölgede yeterince güvenli bölge olduğundan emin olacaklarını, kuzeye ya da batıya tahliye çağrıları yapacaklarını savundu.

FT’ye konuşan kaynaklara göre, kara harekatının ardından gelmesi planlanan geçiş ve istikrar sağlama aşaması aynı zamanda Gazze’yi Hamas’ın olmadığı bir savaş sonrası düzene hazırlamak için kullanılacak. Gazeteye göre, ABD’nin aksine İsrail, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin kontrolünü yeniden ele almasını istemiyor ve ABD bile onlarla bu konu hakkında konuşamıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Gazze İsrail Hamas