Gazze'de su tükeniyor: 'Ölüm kalım meselesi haline geldi'

İsrail'in tam abluka uyguladığı Gazze Şeridi'ndeki su ve ekmek sıkıntısının tehlikeli boyuta ulaştığı kaydediliyor.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in dış dünya ile bağlantısını tamamen kestiği Gazze Şeridi'ndeki su ve ekmek sıkıntısı tehlikeli boyuta ulaştı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'ndan (UNRWA) yapılan açıklamada Gazze Şeridi'ne uygulanan izolasyon nedeniyle çekilen su sıkıntısının bir "ölüm kalım meselesi haline geldiği" ifade edildi.

UNRWA Genel Direktörü Philippe Lazzarini bugün yaptığı yazılı açıklamada bölgedeki yaklaşık 2 milyon Filistinli sivilin su ihtiyacının karşılanması için derhal Gazze'ye yakıt ikmalinin de serbest bırakılmasını talep etti. İnsani yardımın bölgeye ulaştırılmasının en az bir hafta aldığını belirten Genel Komiser, uygulanan ablukanın derhal kaldırılması yönündeki talebini de tekrarladı.

KİRLİ SU KULLANMAYA MECBUR KALINIYOR

DW Türkçe'nin aktardığına göre UNRWA'nın açıklamasında, bölgedeki su şebekesi işlemediğinden mevcut temiz suyun tükenmek üzere olduğu, bu yüzden insanların kirli su kullanmak zorunda kaldığı, bunun da kirli suyla bağlantılı hastalıkların yayılma riskini artırdığı belirtildi.

UNRWA'nın İsrail'in bombardımanı nedeniyle güneydeki Birleşmiş Milletler merkezine taşıdığı hizmet merkezinde de suyun tükenmekte olduğu ifade edildi.

Lazzarini, saldırılar üzerine kendilerine sığınan, "çoğu çocuk, yaşlı ve kadın Filistinli'nin su sıkıntısı nedeniyle aşırı sıvı kaybından (dehidrasyondan) öleceğini" söyleyerek İsrail'den blokajın kaldırılmasını talep etti.

Bölgedeki Reuters muhabiri de içme suyu dışında ekmek sıkıntısının da baş gösterdiğini, elektrik kesintileri nedeniyle insanların cep telefonunu şarj edemediğini, bu nedenle yakınlarıyla bağlantısının kesildiği, güvenli bir yere geçmelerinin de imkânsız hale geldiğini aktardı. Reuters muhabirine konuşan Han Yunus'ta kalan bir kadın "Temel ihtiyaç malzemeleri aradım, çocuklara süt gibi, yumurta gibi, pirinç gibi, hatta konserve de baktım. Bulamadım. İsrail çocuklarımızı ya bombalarla ya da aç bırakarak öldürüyor" sözleriyle durumlarını anlattı.

AB GAZZE'YE İNSANİ YARDIMLARINI ÜÇ KATINA ÇIKARIYOR

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Gazze'ye yapılacak yardımları 50 milyon euro artırarak, 75 milyon euroya çıkaracağını duyurdu.

AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Açıklamada von der Leyen'in şu ifadelerine yer verildi:

"Komisyon, Gazze için öngörülen mevcut insani yardım paketini derhal 50 milyon avro artıracak. Bu, toplamı 75 milyon avronun üzerine çıkaracak. Bu yardımların Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine ulaşması için BM ve kuruluşlarıyla yakın iş birliğimizi sürdüreceğiz. İsrail'in kendini Hamas teröristlerine karşı, uluslararası insani hukuka tam saygı göstererek savunma hakkını destekliyoruz. Gazze'deki masum sivillere bu bağlamda destek sağlanması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz."

Von der Leyen ayrıca X hesabından yaptığı açıklamada, "Bu desteğin ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlamak için çabalarımızı iki katına çıkaracağız" mesajını paylaştı.

AB Komisyonu'nun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic de "Komisyon, Gazze Şeridi'ndeki sivillere insani destek sağlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. AB'nin insani yardımının üç katına çıkarılması, Gazze'deki sivillerin gerekli temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesini sağlamaya yardımcı olacak. İnsani yardıma güvenli ve sınırsız erişimin sağlanması esastır" değerlendirmesinde bulundu.

AB, çatışmaların ilk gününden bu yana Hamas'a tepki gösterirken, İsrail'e destek açıklamaları yapmıştı. Von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, dün İsrail'i ziyaret etmişti. (HABER MERKEZİ)