Fidan'dan Mısır'da 'Filistin' açıklaması: İki devletli çözüm tek geçerli çözüm yoludur

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ile Kahire'de ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Gazze'de yaklaşık 300 Türkiye vatandaşı bulunduğunu, bu kişilerin 30'unun tahliye edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin daveti üzerine resmi ziyaret kapsamında 13 Ekim Cuma akşamı Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaştı. Bakan Fidan'ı, Kahire Havalimanı'nda Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Mohamed Zazou ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen karşıladı.

AA'nın aktardığına göre, Fidan, bugün Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve beraberindeki heyetle görüşmesinin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ile bir araya geldi.

FİDAN: İSRAİL'İ ULUSLARARASI HUKUKA BAĞLI KALMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Mevkidaşı Şukri ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Mısır'a ilk defa ziyarette bulunduğunu kaydetti.

Mısır'ın bölgede 'kilit bir aktör' olduğunu söyleyen Fidan, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Sisi tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, sözlerine Filistin konusunda konuşarak başladı. Filistin konusunda Mısır'la yakın istişare içinde olunduğunu belirten Fidan, sivil can kayıplarını kınadı. Fidan, konuya ilişkin, "Masum sivilleri hedef alan saldırıları ve sivil can kayıplarını elbette reddediyoruz, kınıyoruz" diye konuştu.

Filistin'de adil ve kalıcı bir çözümün sürekli ertelendiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Fidan, "İsrail’i uluslararası hukuka ve insani değerlere bağlı kalmaya davet ettiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

'DÖRT HUSUS ÖNEM ARZ EDİYOR'

Bakan Fidan, Mısır'la 'iki devletli çözümün tek geçerli çözüm yolu' olduğu konusunda hemfikir olduklarını anlattı.

Bu noktada dört hususun önem arz ettiğini söyleyen Fidan, bu dört hususu, sivil can kayıplarının önüne geçilmesi, çatışmanın coğrafi olarak engellenmesi, iki devletli çözüm temelinde barış sürecinin yeniden başlatılması ve bölgedeki Müslüman ülkeler olarak Filistin için garantör olacak bir mekanizmanın oluşturulması olarak açıkladı.

Ortak basın toplantısında konuşan Şukri de "Çatışmanın askeri operasyonlara doğru kayması, Filistin halkının meşru haklarının elde edilememesi nedeniyle ortaya çıktı" diyerek "Filistinliler üzerindeki ciddi insani etkilerin üstesinden gelmek için çalışmanın önemi konusunda Türkiye ile ortak bir vizyonu paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'300 TÜRK VATANDAŞINDAN 30'UNU TAHLİYE ETTİK'

İki dışişleri bakanı, açıklamalarının ardından gazetecilerin Gazze ve iki ülke ilişkilerine yönelik sorularını da yanıtladı. Gazze'deki Türkiye vatandaşları hakkındaki soruya cevap veren Dışişleri Bakanı Fidan, "İçeride yaklaşık 300 civarında çifte uyruklu Türk vatandaşımız bulunmakta. Bunun 30’unun tahliyesini başardık" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye yolladığı insani yardımlara ilişkin soruya cevaben de söz konusu yardımların gönderilmeye devam edeceğini söyledi.

MISIR CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Fidan-Sisi görüşmesinin ardından Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Taraflar Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmaması gerektiğini vurguladı" denildi.

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Taraflar Gazze halkının insani yardıma güvenli ve acil erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı."

FİDAN, BAERBOCK VE GAYT İLE DE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ziyaretinin ikinci gününde Mısır'ın başkenti Kahire'de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'la da İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Gazze’ye yönelik insani yardımlar ve Gazze’den tahliyeleri görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, Kahire’de Alman mevkidaşı Baerbock ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Gazze'ye insani yardımlar ve Gazze'den tahliyeler ele alındı. İkili, Ukrayna ve Karabağ'daki durumu da görüştü.

Fidan, Baerbock ve Sisi ile görüşmesinin ardından Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt​​​​​​​ ile de bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, Bakan Fidan'ın, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kahire'de Gayt ile bir araya geldiği belirtildi. Paylaşımda, görüşmeye ilişkin fotoğrafa da yer verildi.

TÜRK İŞ İNSANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslar kapsamında bulunduğu Mısır'ın başkenti Kahire'de dün de Türk iş insanlarıyla bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Bakan Fidan'ın Kahire'deki Türk iş insanlarıyla buluştuğunu belirtti. Fidan, Türk vatandaşlarına ve yurtdışındaki girişimlerine desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. (DIŞ HABERLER)