Gazze'de son durum: 'Han Yunus'ta çatışmalar devam ediyor'

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları güneydeki Han Yunus'ta yoğunlaşarak sürüyor. The New York Times gazetesi, şehirde İsrail ve Hamas arasında 'evden eve çatışmaların' yaşandığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan düzenlediği saldırılar bölgenin kuzey ve güney bölgelerinde şiddetlenerek devam ediyor. İsrail ordusunun gece boyu devam eden saldırılarında çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. ABD basını ise Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde İsrail ordusu ve Hamas mensupları arasında 'evden eve silahlı çatışmaların' devam ettiği bilgisini paylaştı.

İSRAİL: HAN YUNUS'UN KALBİNE ULAŞTIK

The New York Times'ın aktardığına göre, İsrail Güney Komutanlığı'nın başındaki isim Yaron Finkelman, dünün ekim sonunda başlayan 'kara harekatının başından bu yana yaşanan en yoğun çatışmalı gün olduğunu' söyledi. Finkelman, İsrail güçlerinin 'Han Yunus'un kalbinde' olduğunu ve diğer iki yerleşim yeri Cebaliya ile eş-Şücaiyye'nin de 'kalbinde olmayı sürdürdüklerini' belirtti. Hamas, Gazze'nin güneyinde 10 İsrailli askeri öldürdüğünü ve 24 askeri araca tamamen yada kısmen zarar verdiğini bildirirken, İsrail ordusu aileler durumla ilgili haberdar edilmeden asker ölümleriyle ilgili açıklama yapılmayacağını söyledi. 

Reuters'ın haberine göre, İsrail, savaş uçaklarının desteğiyle Han Yunus kentinin 'kalbine ulaştığını ve şehri kuşattığını' belirtirken, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, savaşçılarının İsrail güçleri ile çatışma halinde olduğu bilgisini verdi. 

'ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI ENKAZ ALTINDA'

Filistin resmi haber ajansı WAFA da Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara ilişkin haberinde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı’nda iki evi bombalaması sonucu altı kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı.  İsrail savaş uçaklarının, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir evi bombalaması sonucu da üç kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusu topçu atışlarıyla Gazze kentinde et-Tuffah, ed-Derec ve eş-Şücaiyye mahallelerini, Han Yunus’un doğusunda da el-Fuhari, Huzaa ve Absan bölgelerini vurdu. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nın merkezine fosfor bombalarıyla yoğun bir şekilde saldırdığı da iddia edildi.

Sivil savunma ekipleri, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle çok sayıda ölü ve yaralının enkaz altında kaldığını ve onları enkazdan çıkarmanın zor olduğunu belirtti. Bölgeden paylaşılan haberlere göre, İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nde aralarında doktor ve ambulans görevlilerinin de bulunduğu 35 sağlık çalışanını alıkoydu. ​​​​​​​

7 EKİM'DEN BU YANA 16 BİNİ AŞKIN FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' isimli kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, Gazze Şeridi'ne düzenlenen kara saldırılarında 82, Lübnan sınırında ise altı İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 7 bin 112’si çocuk ve 4 bin 885’i kadın olmak üzere 16 bin 248’e yükseldi. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 260 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı. İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli rehine, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli serbest bırakıldı. İsrail ordusu, 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı. (DIŞ HABERLER)