Gazze'de son durum: 'İsrail ordusu, güneyi işgal etmeye başladı'

New York Times, uydu görüntülerine atıfla, İsrail'in Gazze'nin güneyini işgal etmeye başladığını aktardı. Görgü tanıkları, İsrail'in sivillerden sığınmasını istediği yerlere de saldırdığını söyledi.

Han Yunus.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları 60'ıncı gününde devam ediyor. İsrail ordusu, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyindeki çeşitli bölgelerinde evleri ve binaları hedef aldı, onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Filistin haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, hedef alınan yapılar arasında sivillerin yaşadığı binalar, evler ve hastanelerin çevreleri de vardı. İsrail güçleri, Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'nin güneyinde El Yazici ailesine ait binayı hedef alarak aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdü ve yaraladı.

İSRAİL HAN YUNUS MÜLTECİ KAMPI'NI BOMBALADI: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail'in saldırılarının ilk haftalarından sivillerden gitmelerini istediği ve 'güvenli bölge' olduğunu söylediği Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda da İsrail ordusunun bir evi bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli öldürüldü ve yaralandı. İsrail ordusunun çevresini yoğun bombardımana tuttuğu Han Yunus’ta yer alan Dar es-Selam Hastanesi'ndeki doktorlar ve hastalar, kurtarılma çağrısı yaptı. İsrail ordusunun bölgeyi yoğun bir şekilde bombalamasının ardından çok sayıda yerinden edilmiş Filistinli, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde bulunan Kemal Advan Hastanesi’nde toplandı.

DSÖ: İSRAİL TIBBİ DEPOLARIN BOŞALTILMASINI İSTEDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün akşam sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, Gazze Şeridi'nin İsrail'in güneyindeki iki tıbbi deposunu boşaltmasını talep ettiğini bildirerek İsrail'den bu kararından dönerek sivilleri ve sivil altyapıyı korumasını istedi.

Ghebreyesus, İsrail ordusundan, iki tıbbi depoyu 24 saat içinde taşımaları gerektiğine ilişkin bildirim aldıklarını duyurdu. Bildirimde, kara operasyonlarının malzemeleri kullanım dışı bırakacağı uyarısının yer aldığını aktaran Ghebreyesus, "İsrail'e bu karardan geri dönmesi, hastaneler ve insani yardım tesisleri de dahil sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için mümkün olan her türlü tedbiri alması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İSRAİL'DEN DSÖ'NÜN AÇIKLAMASINA YALANLAMA

Bu açıklamanın ardından İsrail'in Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyonu (COGAT) isimli kurumun X hesabından yapılan paylaşımda DSÖ'nün açıklaması yalanlandı. 

COGAT, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Gerçek şu ki sizden depoları tahliye etmenizi istemedik ve bunu (yazılı bir şekilde) ilgili Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerine de net bir şekilde ifade etti. Bir BM yetkilisinden en azından biraz daha doğru olmasını beklerdik."

BM: İNSANLARIN GİDECEĞİ GÜVENLİ BİR YER YOK

Öte yandan, Reuters haber ajansının aktardığına göre, Gazze Şeridi'nde yaşayan kişiler ve gazeteciler, İsrail ordusunun bölgenin güneyinde yoğun hava saldırısı düzenlediği bölgeler arasında halktan sığınmasını istediği yerlerin de bulunduğu bilgisini verdi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, İsrail'e seslenerek Gazze'de halihazırda kötü olan insani durumu daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınmasını talep etti.

Açıklamada, "Genel Sekreter, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların devam etmesi karşısında son derece endişeli... Tahliye edilmesi söylenen kişilerin gidecekleri güvenli bir yer yok ve hayatta kalabilecekleri çok az yer var" ifadeleri kullanıldı.

NYT: İSRAİL'İN GÜNEYİ İŞGALİ BAŞLADI

İslami Cihad örgütü ise Han Yunus kentinin kuzey ve doğusunda İsrail askerleriyle çatışmaya girdiklerini bildirdi. Bölgede yaşayanların aktardığına göre, İsrail tankları Gazze Şeridi'ndeki ana kuzey-güney rotasını keserken, İsrail ordusu, Han Yunus'tan kuzeye giden ana yolun 'savaş bölgesi' teşkil ettiğini ve halihazırda kapatıldığını bildirdi.

Ordu, 5 Aralık Salı günü erken saatlerde yaptığı bir başka açıklamada da üç askerlerinin daha Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldüğünü bildirdi. İsrail ordusunun kara harekatı başlatmasından bu yana Gazze'de öldürülen asker sayısı 78'e yükseldi. 

Öte yandan, The New York Times, bölge üzerinde 3 Aralık Pazar günü çekilen uydu görüntülerine atıfla, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyini işgalinin başladığını aktardı. Gazete, haberinde, 'İsrail'in kuzeyin büyük bir bölümünü ele geçirdikten sonra Hamas kontrolündeki son bölge olan güneye doğru ilerlediğini' yazdı. Haberde, bölgede çok sayıda zırhlı araç, buldozer ve diğer askeri araçların olduğu aktarıldı. (DIŞ HABERLER)