Gazze'de ateşkes: Müzakerelerde son durum ne?

Hamas heyeti Kahire'de düzenlenen müzakerelerden ayrılırken, Mısırlı güvenlik kaynakları görüşmelerin Ramazan'ın ilk günü devam edeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'de ateşkes sağlanması için Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden müzakerelerde Hamas ile İsrail arasında ateşkes ve esir takası konusunda bir anlaşma sağlanamadı. Hamas, Gazze'de ateşkes sağlanması için Mısır'da düzenlenen müzakerelerden ayrıldı.

Mısırlı güvenlik kaynakları, Kahire'de İsrail heyeti olmadan gerçekleşen görüşmelerin Ramazan'ın ilk günü devam edeceğini söyledi. Hamas yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, heyetin Kahire'den 'yönetimle istişarelerde bulunmak üzere ayrıldığı, bölgedeki saldırganlığın durdurulması, yerlerinden edilenlerin geri dönmesi ve Gazze halkına yardım ulaştırılması için görüşmelerin ve çabaların devam ettiği' belirtildi.

Reuters'a konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, İsrail'in ateşkes çabalarını 'engellediğini' dile getirdi.

'REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN GEREKENİ YAPACAĞIZ'

Hamas'ın hâlâ hayatta olan rehinelerin listesini vermeyi reddettiği gerekçesiyle İsrail'in Kahire görüşmelerinden uzak durduğu ileri sürülüyordu. İsrail hükümeti sözcülerinden David Mencer, "Rehinelerin serbest bırakılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Ne yazık ki şu anda bize kimin hayatta olduğunu ve kimin gözaltında olduğunu söylemeyerek buna engel olan Hamas'tır" dedi.

Hamas, rehinelerin savaş bölgesine dağılmış olması nedeniyle ateşkes sağlanmadan bu listenin verilemeyeceğini söylüyor.

Dün bir açıklama yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki durumun ateşkesin ertelenmesini kaldıramayacağını dile getirmişti. 

TASLAK METİNDE HANGİ MADDELER VAR?

Henüz uzlaşma sağlanmadı ancak ateşkes taslağında şu maddelerin yer aldığı belirtiliyor:

- Gazze üzerindeki hava operasyonları günde sekiz saat süreyle durdurulacak.
- 40 rehine karşılığında, bir rehineye 10 mahkum oranına göre yaklaşık 400 Filistinli mahkum serbest bırakılacak.
- Kadınlar, 19 yaş altı çocuklar, 50 yaş ve üzeri yaşlılar ve hastalar da dahil olmak üzere tüm İsrailli rehineler, belirli sayıda Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakılacak.
- Askerlik çağındaki erkekler hariç, yerinden edilmiş tüm siviller kademeli olarak kuzey Gazze Şeridi'ne geri dönecek.
- Gazze'ye günde 500 kamyon insani yardım getirilmesine izin verilecek.
- Hastane ve fırınlar onarılacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)