Gazi Katliamı 28'inci yılında: 'Amaç devrimci muhalefeti sindirmek'

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliam 28’inci yıl dönümünde. Gazi Mahallesi'nde bir araya gelen yüzlerce kişi "katil devlet" sloganları eşliğinde anma etkinliği düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12 Mart Platformu, 12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamın 28’inci yıl dönümünde Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı (Cemevi) önünde bir araya geldi. Cemevi önünde buluşanlar Gazi Mezarlığı'na giderek katledilenler anısına mezarlığa karanfil bıraktı.

Anma törenine katılanların slogan atmasına engellemek isteyen polis, platform üyelerinin getirdikleri ve üzerinde, “Katil devlet” yazılı dövizlere de el koydu.

Anmaya, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.  

Anmada yüzlerce kişi katledilenlerin fotoğraflarını taşıyarak katliamın yaşandığı eski karakolun önüne yürüdü. Öte yandan burada katledilenlerin isimleri de okundu. Yürüyüşte, depremden etkilenen şehir isimleri de okunduğu sırada sık sık “hükümet istifa” sloganı atıldı.

'VURANLARIN KİM OLDUĞU BELLİ'

Katledilen Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak ve Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı provokasyonu yaptıranı da nedenini de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci demokrat halka gözdağı vermekti. Günlerce ülkenin gündemine oturan direnişte basında çok net görüldüğü üzere vuranların kim olduğu belli olmasına rağmen, açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı. Sadece katil polislerden Adem Albayrak'a dört kişiyi öldürmekten üç buçuk yıl, Mehmet Gündoğdu'ya iki kişiyi öldürmekten bir yıl sekiz ay ceza verildi. Gazi'de yaşanan bu katliamdan dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü-istihbarat Daire Başkanı Hanife Avci, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Agar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir ve bunların tetikçileri sorumludur ve cezalandırılmalıdır." (HABER MERKEZİ)