Gazeteci Müftüoğlu’na kelepçeli muayene dayatması

Sincan Kadın Cezaevi’nde tutulan gazeteci Dicle Müftüoğlu ve bazı tutuklulara kelepçeli muayene dayatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklulara kelepçeli muayene ve kola girme dayatması yapılıyor. Avukatlardan edinilen bilgilere göre; 17 Ağustos’ta acil sevkle Sincan Devlet Hastanesi’ne mamografi çekilmeye götürülen hasta tutuklu Rihan Kavak Özbek’e kola girme dayatıldı. Hastane önünde ringden indirildikten sonra askerler, Özbek’in koluna girmeye çalıştı. Bu durumu kabul etmeyen Özbek, “Bugüne kadar da hastanelere gidince böylesi bir uygulama ile götürülmedim. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz” dedi.

Bunun üzerine sinirlenen kadın asker komutan, yanındaki askere, “Çabuk geri araca bindir. Tedavi olmak istemiyor” diye belirtti.

Özbek ise, “Ben tedavi olmak istiyorum ancak siz uygulamalarınızla tedavi olmamızı engelliyorsunuz” diye kaydetti. Özbek, mamografi çekimi yapılmadan cezaevine geri götürüldü. 

MÜFTÜOĞLU: İNSAN ONURUNA AYKIRI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, 18 Ağustos’ta ise Sincan Cezaevi Kampüs Hastanesi dahiliye bölümüne sevk edilen Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu ile Saadet Akın’a kelepçeli muayene dayatıldı. Doktor odası girişinde kelepçesinin açılmasını isteyen Müftüoğlu’na kelepçeli muayene dayatan kadın asker komutan, “Siz istiyorsunuz diye kelepçe açmam ancak doktor talep ederse açarım” dedi. Duruma tepki gösteren Müftüoğlu, kelepçeli muayene dayatmasını kabul etmediğini belirterek, “Siz bana kelepçeli muayene dayatıyorsunuz. Bu insan onuruna aykırı bir durum, kabul etmem mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

Dahiliye doktoru da kelepçeli muayeneyi normalleştirmek için, “Siz şöyle bir oturun, derdinizi anlatın sonra bakarız” derken, Müftüoğlu bu durumun kelepçeli muayeneyi meşrulaştırmak olduğunu vurguladı. Müftüoğlu, “Kelepçeler elimden sökülmediği müddetçe oturmayacağım” diye belirtti. Bunun üzerine doktor askere ricada bulunarak “Elinizde anahtar varsa ve size zahmet vermeyeceksem açar mısınız?” diye sordu. Müftüoğlu’nun yüzüne dahi bakmadan şikayeti dinleyen doktor, “Tamam tamam tahlil için kan ver” deyip Müftüoğlu’nu odadan çıkarttı.

Ardından odaya giren Saadet Akın’a da kelepçeli muayene dayatıldı. Akın’ın ısrarı üzerine muayene sırasında kelepçeleri açıldı. Tutuklular, görevli askerler ve doktor hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. (HABER MERKEZİ)