Gazeteci Kızıl: Akbelen'de yaşananları belgelememizi engellemek için özel bir çaba var

Akbelen'de ağaç katliamına direnenlere yönelik şiddeti görüntülerken aynı şiddete maruz kalan gazeteci Kızıl anlattı: Şiddeti, doğa katliamını görünür kılmayı engellemek adına özel bir çaba var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda, binlerce ağaç katledilerek kurulmak istenen kömür madenine karşı köylülerin direnişini kayıt altına almak isterken jandarma tarafından engellenen ve doğrudan gözüne biber gazı sıkılan serbest gazeteci Kazım Kızıl, şiddeti anlattı.

Akbelen'de yaşananları Evrensel’den Eylem Nazlıer'e anlatan Kızıl, “Jandarma biber gazını yüzüme sıktı. Uzaklaştırana kadar ‘Çekemezsin’ diyor. Ben de ‘Çekerim’ diyorum. Orada yaşanan şiddeti, doğa katliamını görünür kılmayı ve belgelemeyi engellemek adına özel bir çaba var” dedi.

İki senedir Akbelen’deki direnişi takip ettiğini söyleyen Kızıl, şöyle devam etti: “Ara ara geliyorum buradaki nöbete. Buradaki İkizköy Çevre Komitesinden kişiler de ara ara sahaya inip kesimi engellemek istiyorlar ve her engellediklerinde de şiddetle karşılaşıyorlar. 

'NE YAŞLI DİNLİYORLAR NE HASTA'

Kolluk çok sert bir tutum takınıyor. Ne vekili dinliyorlar ne yaşlı kadın dinliyorlar ne avukat dinliyorlar ne hasta dinliyorlar ne de ‘Orman yanar mı’ diye düşünüyorlar. Bu kelimeyi kullanmak istemezdim ama çok vahşiler. Ben 12-13 senedir çekim yapıyorum. O yüzden şimdiye kadar gördüğüm en sert jandarmayla karşı karşıyayız...” 

‘TUTUMLARININ NEDENİ YAŞANANLARI GÖRÜNÜR KILMAMIZ'

İnsanlar gözaltına alınırken çok kötü manzaralarla karşı karşıya kaldıklarını ve bu görüntülerin çekilmesinin istenmediğini aktaran Kızıl, şunları söyledi: “Oraya benim ısrarla gitmemin sebebi gözaltılardı. Ben gözaltına alınanları çekmek istiyorum. O da ‘Çekemezsin’ diyor. Bu spesifik bir örnek olması bakımından önemli. Bir yandan haber yapıyorsun, bir yandan da belgeyi oluşturman lazım. Yaşananları görünür kılıyoruz, bu tutumları bundan dolayı. Bunu engellemeye yönelik de özel olarak bir çaba var, yaşananları görünür kılmayı ve belgelemeyi de engellemek adına.” (HABER MERKEZİ)