Gazete Duvar'ın 'İddia: Gercüş'te 15 yaşındaki çocuğa 27 kişi tecavüz etti' haberi engellendi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Gercüş'te 15 yaşındaki çocuğa tecavüz edildiği ve şüpheliler arasında kamu görevlilerinin de bulunduğu iddiasını içeren Gazete Duvar haberine erişim engeli getirildiğini bildirdi. Bildirimde mahkemenin kararı yer almadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazete Duvar'ın Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı bir köyde 15 yaşındaki çocuğa tecavüz edildiği ve şüpheliler arasında kamu görevlilerinin de bulunduğu iddiasını duyuran haberine mahkeme tarafından engelleme kararı verildi. Kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bildirdi. 27 şüphelinin bulunduğu iddiasını içeren olayla ilgili paylaşımlar nedeniyle de polis tarafından 27 kişi gözaltına alınmıştı.

Kurum tarafından bildirilen karar, 6639 sayılı Kanunun 29.maddesi ile 5651 sayılı Kanuna eklenen, 15/04/2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 8/A maddesine dayandırıldı. BTK'nın gönderdiği yazıda şöyle denildi:

Sayın Yetkili,
Bilindiği üzere, 5651 sayılı  “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”  23/05/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye’de İnternet içerik düzenlemeleri konusunda yetkili kamu kurumudur.
6639 sayılı Kanunun 29.maddesi ile 5651 sayılı Kanuna eklenen, 15/04/2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 8/A maddesi uyarınca; Kurumumuza, aşağıda yer verilen internet adresindeki içeriğin çıkarılmasına ve erişimin engellenmesine yönelik Hâkimlik kararı gönderilmiştir.
5651 sayılı Kanunun 8/A. maddesinin 1.fıkrasını son cümlesi gereğince kararın gereği, tarafınızca derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu nedenlerle; aşağıda belirtilen internet adresindeki içeriğin derhal ve en geç dört saat içinde çıkarılması, aksi takdirde erişimi engelleme işlemi tesis edilerek 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesindeki hükümler gereğince hakkınızda adli ve idari işlem başlatılacağı hususları ihtar olunur.

50 BİN İLE 500 BİN TL ARASINDA PARA CEZASI

Söz konusu 8/A maddesinin 5. fıkrası şu yaptırımı içeriyor:

"Bu madde uyarınca verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara Başkan tarafından elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir."

BTK, MAHKEME KARARINI GÖNDERMEDİ

Erişim engeleme kararı Gerçüş Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Karar BTK tarafından bildirildi. BTK'nın bildiriminde mahkeme kararının yer almaması dikkat çekti. Dolayısıyla bildirimden Gazete Duvar haberinin nasıl ve ne şekilde 8/A hükmünü ihlal ettiği anlaşılamadı.

Olayla ilgili 20 Kasım 2020 tarihinde ise yayın yasağı kararı verilmiş ve ardından da olayı ortaya çıkaran Jinnews için erişimin engellenmesi kararı alınmıştı. 

GERCÜŞ'TE 15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA 27 KİŞİ TECAVÜZ ETTİ İDDİASI

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı bir köyde 15 yaşındaki çocuğa tecavüz edilmesi olayına karışan şüpheliler arasında kamu görevlilerinin de bulunduğu öne sürülmüştü.

Geçen günlerde, 15 yaşındaki çocuğun karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede hamile olduğu ortaya çıkmış ve çocuğun şikayeti üzerine aynı köyden M.A. ve V.A. adlı iki erkek cinsel istismar suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Savcılık şüphelilerden M.A'nın tutuklandığını açıkladı. 

Soruşturmada, aralarında; uzman çavuş, polis, korucuların da bulunduğu 27 erkeğin isminin geçtiği ancak 11 erkeğin soruşturma dosyasına eklendiği öne sürüldü.

Jinnews'e konuşan ilçeden bazı tanıklar, Gercüş merkezde bulunan bir tekstil atölyesinde çalışan çocuk ve iki kadını, tekstil atölyesinin servis şoförü olan E.T’nin uzman çavuş ve polislerle tanıştırdığını iddia etti.

BAŞSAVCILIK: ŞÜPHELİLERDEN M.A. TUTUKLANDI

Olayın gündeme gelmesinin ardından Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklama yapılarak iddialar yalanladı. Gizlilik kararının getirildiği olayla ilgili başsavcılığın açıklaması şöyle:

“Gercüş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olan mağdur çocuk P.Ö’nün cinsel istismara maruz kalması olayı hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür. Mağdur çocuk, 12.11.2020 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat ederek kendisine tecavüz edildiğini ve hamile kaldığını beyan etmiştir. Olay Gercüş ilçesi sınırlarında gerçekleştiğinden, soruşturma dosyası 17.11.2020 tarihinde Gercüş Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Gercüş Cumhuriyet Başsavcılığınca, mağdur ve şüphelinin iddiaları/beyanları doğrultusunda tüm deliller toplanmakta, titizlikle değerlendirilmektedir. Soruşturma kapsamında şüphelilerden M.A. 13.11.2020 tarihinde tutuklanmıştır. Soruşturmaya konu olay hakkında Gercüş Sulh Ceza Hâkimliğinin 18.11.2020 tarihli kararı ile gizlilik ve yayın yasağı kararı verilmiş olup, bazı medya kuruluşlarınca yayınlanan paylaşım ve iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Soruşturmada şu ana kadar kamu görevlisi olan herhangi bir şüpheli tespit edilmemiştir. Konu ile ilgili soruşturma süreci titizlikle devam ettiği hususları, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

GERGERLİOĞLU: 2. MUSA ORHAN OLAYI MI?

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu da, sosyal medya hesabından "2. Musa Orhan olayı mı? Batman Gercüş'te aralarında kamu görevlilerinin de olduğu şahısların küçük yaşta bir çocuğa tecavüz ettiği iddiaları var. Resmi yetkililer tecavüzü doğruluyor, kamu görevlisi iddialarını yalanlıyor" diyerek iddialarla ilgili paylaşım yapmıştı.

 

 

AİLE BAKANLIĞI ADLİ SÜRECE MÜDAHİL OLDU

Bu arada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kız çocuğunun istismara maruz kalmasına ilişkin başlatılan adli sürece müdahil olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, şunlar kaydedildi:

"Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından olayın vuku bulduğu tarihte yapılan adli çalışmanın akabinde çocuğumuz farklı bir ildeki Çocuk Koruma İlk Müdahale Merkezimize yerleştirilmiştir. Halen kuruluşta kalmakta olan çocuk ile ilgili bakım ve sağlık tedbiri kararı talep edilmiş ve gerekli mesleki çalışma başlatılmıştır. Gizlilik kararı çerçevesinde yürütülen adli sürece İl Müdürlüğü Hukuk Birimi tarafından müdahil olunmuştur." (HABER MERKEZİ)