Gazete Duvar duyurdu, Leonardo Dicaprio paylaştı: Leopar Sazanı

Geçtiğimiz hafta Cizre'de bulunan Leopar Sazanı, Leonardo DiCaprio'nun da radarına girdi. Dünyada en zor bulunan 10 balıktan biri olan leopar sazanının ilk görüntülerini Gazete Duvar duyurmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oscar ödüllü oyuncu Leonardo DiCaprio, geçtiğimiz hafta Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan, dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasındaki leopar sazanıyla ilgili paylaşımda bulundu. 

Balığın ilk görüntüleri Gazete Duvar'da Metin Yoksu imzasıyla geçtiğimiz hafta yayınlanmıştı.

Yoksu'nun fotoğrafını 62 milyon takipçili Instagram hesabından paylaşan DiCaprio'nun gönderisi binlerce beğeni aldı. 

Dicaprio, Instagram paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Yeniden keşfedildi: Türkiye’deki bir grup balık bilimcisi, benekli bir balık olan Leopar Sazanı’nı Dicle Nehri’nin Türkiye kısmında buldu. Bu yeniden keşif, tatlı su balıklarının neslinin tükenme tehlikesi altında olduğu, küresel tatlı su balıklarının küresel olarak azaldığı bir zamanda umut veriyor. Bu, rewild ve Shoal’ın en çok aranan kayıp balık listesinde olup yeniden keşfedilen ikinci tür. İlki, Batman Çopra Balığı, 2021 yılının sonunda Türkiye’nin güneydoğusunda aynı gözüpek ekip tarafından bulunmuştu.

Leopar Sazanı, bir zamanlar Türkiye’nin doğusundan, Suriye’nin doğusu, İran ve Irak’a kadar Dicle-Fırat nehir sisteminde bol bulunurdu. Ancak son 30 yıl içinde balıkçılık, kirlilik, habitatın yok edilmesi ve baraj inşaatı bu türün neslini tükenmenin eşiğine getirdi.

“Nesli tükenmenin eşiğine getirilen bir türün, her şeye rağmen hala var olduğunu bulma hissi gibisi yok” diyen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cüneyt Kara, "Bu yeni bir tür keşfetmekten bile daha heyecan verici çünkü nadir bir türe ikinci bir şans verebileceğimiz anlamına geliyor” diye konuşuyor.

Ne olmuştu?

Merkezi Londra'da bulunan Shoal adlı doğa koruma örgütü tarafından dünya genelinde 300 balığın koruma altına alınmasına yönelik çalışma geçtiğimiz yıllarda yapıldı. 300 tür içinden nesli tükenmek üzere bulunan 10 balık türü belirlendi. Söz konusu 10 türden ikisi Dicle Fırat Havzası’nda yer alıyordu. Dicle ve Fırat Nehri'nde binlerce yıldır özgürce dolaşan Batman bantlı çöpçü balığı ile leopar sazanı, barajlar ile yok edilen iki nehirde belirli alanlarda sıkışıp kaldı. Fakat balıkların akıbetine ilişkin herhangi bir bilgi yoktu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral'ın ısrarlı takibi sonucu 'Batman bantlı çöpçü balığı' 47 yıl aradan sonra 2021 yılında Batman Çayı'nın üst kolları ile Sarım Çayı'nda bulunmuştu.

Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Dicaprio'nun haberi paylaşması ile keşif dünya gündemine girmişti. Akademisyenlerin ısrarlı çabası leopar sazanının aranması ile devam ermişti. Israrlı çaba sonuç vermiş ve leopar sazanı Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Gabar Dağı'nın eteklerinde bulunmuştu.

.