Gazete bayisi anlattı: Biz Evrensel'i denetliyoruz dediler

Basın İlan Kurumu’nun Evrensel gazetesinin reklam hakkını iptal etmesinin ardından bayilere gidip gazete hakkında denetim yaptığı da ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etmesi üzerine bayilere gidip sadece Evrensel gazetesine özel denetim yaptığı ortaya çıktı.

İstanbul'un Maltepe ilçesinde Caner Şarküteri İşletmecisi Ali Aydın, BİK’ten bayii denetim için geldiklerinde yaşananları Evrensel'e anlattı.

BİK’ten üç görevlinin geldiğini, ‘Denetim yapacağız’ dediklerini aktaran Aydın yaşanan diyaloğu şöyle özetledi:

'EVRENSEL'İ DENETLEYECEĞİZ'

“Neyin denetimine geldiklerini sordum. ‘Seninle bir ilgisi yok, seni denetlemiyoruz. Gazete denetliyoruz. Kaç tane satıyorsun?’ gibi sorular sordular. ‘Biz Evrensel’i denetleyeceğiz’ dediler. ‘Diğerlerini de denetleyin’ dedim. ‘Biz Evrensel gazetesi için geldik’ dediler. Buyur ettim. ‘Bugün kaç tane Evrensel gazetesi geldi? Stantta kaç tane var?’ diye sordular. 29 tane geldiğini, 27 tanenin satıldığını, 2 tane gazetenin kaldığını söyledim.

'KAÇAR KAÇAR SATILIYOR?'

‘Bunlar tek tek mi, ikişer ikişer mi üçer üçer mi satıldı’ diye sordu BİK görevlisi. Tek tek satıldığını söyledim. ‘İkişer ikişer satıldı desem ne olacak?’ diye sordum. Görevli ‘Hemen tutanağa yazacağız’ dedi. Birer birer satıldığının üstüne basa basa dedim.

O anda bir müşteri geldi. Sanırım ev taşıyacaktı. Eşyaları sarmak için bir tomar gazete aldı. 5 tane Sabah, 2 tane Hürriyet, 2 tane Posta, 2 tane Takvim getirdi. BİK görevlisinin yanında müşteriye gazeteleri satmadım. ‘Ben bu gazeteleri sana satmıyorum’ dedim. ‘Niye’ dedi. ‘Birer birer alırsan satarım, ikişer ikişer gazete satmak yasakmış’ dedim. BİK Görevlisi ‘Yasak değil. Satabilirsin’ dedi. ‘Peki, şimdi bu adam burada 2-3 tane Evrensel gazetesi alsaydı ne yapacaktınız?’ dedim. ‘Tutanağa yazacaktık’ dedi.

Tutanağı tekrar okudum, birer birer Evrensel gazetesi satıyor’ diye yazdılar. O şekilde imzaladım. Ve gittiler."

GEBZE'DE TEPKİ GÖSTERİLDİ

Öte yandan Evrensel okurları ve kurum temsilcisi, Gebze Kent Meydanı'nda bir araya gelerek Evrensel'e karşı alınan Basın İlan Kurumu yasağını protesto etti.

Basın açıklaması okunurken, CHP, HDP, Emek Partisi, Sol Parti, TİP, TKP, TMMOB, Eğitim Sen ve Ardahan Çamlıçatak Köyü Derneği üye ve yöneticileri de açıklamaya katıldı. BİK'in kararına karşı işçileri gazeteleriyle dayanışmaya çağıran okurlar, "Evrensel susmaz" dedi. (HABER MERKEZİ)