G7’den Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması

G7 ülkeleri ve Avustralya, Rusya petrolüne uygulanacak tavan fiyatı 60 dolar olarak belirledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- G7 üyesi ülkeler ve Avustralya, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanacağını açıkladı. 5 Aralık'ta yürürlüğe gireceği belirtilen uygulamayla ilgili, "Rusya menşeli ham petrol ve petrol ürünlerini iç pazarlarımızdan kademeli olarak çıkarma niyetimizi yeniden teyit ediyoruz" denildi.

'VARİL BAŞINA 30 DOLAR OLMALI'

G7'nin kararından sonra açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Andriy Yermak 60 dolarlık fiyatın yeterli olmadığını söyledi. Yermak "Rusya'nın ekonomisini daha hızlı çökertmek için tavan fiyatın varil başına 30 dolara düşürülmesi önemli" dedi.

Geçtiğimiz hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif eden G7’ye, Polonya, Estonya ve Litvanya oranı fazla buldukları için karşı çıkmıştı.

Tavan fiyata ilave olarak Rusya’ya karşı yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak. Polonya karara tavan fiyatın piyasa fiyatlarının yüzde 5 altında tutulması şartıyla destek vermişti.

YÜZDE 38'İNİ TÜRKİYE ALIYOR

Petrole uygulanan tavan fiyat iki ayda bir yeniden değerlendirecek. Rusya dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu yapıyor; ancak Türkiye şu anda dünya genelinde Rusya'dan yapılan petrol ithalatının yüzde 38'ini karşılıyor. Rus yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını açıklamıştı.

G7 ülkeleri ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşuyor ve Avrupa Birliği de G7 içinde yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler rusya ukrayna petrol