Futbolcuya taciz sonrası İspanya'da 'Me Too' hareketi: 'Bitti'

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Rubiales'in futbolcu Hermoso'yu öperek taciz etmesi sonrası başlayan 'Se Acabó' hareketi İspanya'dan dünyaya yayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu (RFEF) Başkanı Luis Rubiales’in futbolcu Jenni Hermoso’yu taciz etmesi sonrası başlayan eleştiriler, büyüyerek ‘Se Acabó’ (Bitti) hareketine dönüştü. ABD’deki ‘Me Too’ hareketinden ilham alan 'Se Acabó' dünyaya yayılmaya başladı.

DHA'nın haberine göre,  FIFA Kadınlar Dünya Kupası finali kutlamaları sırasında RFEF Başkanı Rubiales’in milli futbolcu Hermosa’yu taciziyle başlayan ve Rubiales’in istifa etmeyeceğini açıklamasıyla büyüyen tartışma, Rubiales’in açığa alınmasıyla devam etti. Rubiales’in halihazırda istifasını açıklamaması, İspanyol kadınları tarafından ABD’de başlayan ‘Me Too’ hareketinden ilham alarak ‘Se Acabó’ (Bitti) hareketine dönüştü.

BAŞBAKANDAN DESTEK: GELMEKTE OLAN İSPANYA FEMİNİSTTİR

Women in Global Health Spain üyeleriyle birlikte çalışan Helena Legido-Quigley, sosyal medyadan bir çağrı yaparak sosyal yaşamında cinsiyet eşitsizliği gibi problemler yaşayan tüm kadınları ‘Se Acabó’ etiketini paylaşmaya davet etti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 2 Eylül Cumartesi Malaga’da yaptığı konuşmada başlatılan ‘Se Acabó’ hareketine destek vererek ‘Gelmekte olan İspanya feministtir. Kimin hoşuna giderse gitsin’ dedi.

BM KADIN BİRİMİ: GERÇEKTEN 'BİTTİĞİNİ' SÖYLEYEBİLELİM

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Kurumu da 29 Ağustos’ta ‘Cinsel tacize kırmızı kart’ başlığıyla yayınladığı açıklamasını sosyal medyadan ‘Se Acabó’ etiketiyle paylaşıp “Kadın sporunun bir destekçisi ve FIFA'nın ortağı olarak BM Kadın Birimi, FIFA'nın İspanyol futbol federasyonu başkanının hareketlerine ilişkin kararlı eylemini ve 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalinde bir kadın sporcuya yönelik açıkça uygunsuz bir hareket sonrasında kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını memnuniyetle karşılıyor" dedi.

BM Kadın Kurumu'nun açıklamasında, "Kadın sporunda şiddete, tacize ve istismara müsamaha gösterilmeyeceğini ve devam edemeyeceğini hep birlikte taahhüt etmeliyiz ki, gerçekten bittiğini (Se Acabó) söyleyebilelim” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın 20 Ağustos'taki finalinde İngiltere'yi 1-0 yenerek tarihinde ilk defa dünya şampiyonu olan İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın Sidney'deki maç sonrasındaki madalya töreni ve kutlamalar sırasında RFEF Başkanı Rubiales'in bazı hareketleri tepki almıştı. İspanya'nın maçı kazanmasının ardından Rubiales, madalya töreninde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öperek taciz etmişti.

RFEF Başkanı Rubiales, İspanya'da bazı siyasetçiler, basın ve sivil toplum örgütlerince sert bir şekilde eleştirilse de istifa etmeyeceği açıklamıştı. Bunun üzerine de İspanya hükümeti, Kültür ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Yüksek Konseyi aracılığıyla Rubiales'in görevden alınması için Spor Tahkim Mahkemesi'ne başvurmuştu. FIFA da Rubiales'i hakkındaki soruşturma nedeniyle 90 gün görevden uzaklaştırma kararı almıştı.

Rubiales'in annesi, oğluna yönelik 'insanlık dışı yaklaşımı' gerekçe göstererek açlık grevine girme kararı alırken, İspanyol savcılar 28 Ağustos Pazartesi günü Rubiales hakkında 'cinsel taciz' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Hermoso da 6 Eylül'de Rubiales'i savcılığa şikayet etti. (DIŞ HABERLER)