Fransız gazeteci Lavrilleux'ya 'güvenlik sırlarını ifşa'dan gözaltı

Gazeteci Ariane Lavrilleux, Fransız istihbaratının Mısır tarafından sivilleri öldürmek için kullanıldığını iddia ettiği haberi hakkında açılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Fotoğraf: Temsili
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız gazeteci Ariane Lavrilleux, 2021 yılında yaptığı bir haber sebebiyle gözaltına alındı. Gözaltına konu olan haberinde Fransız istihbaratının Mısır tarafından sivilleri öldürmek için kullanıldığını iddia eden Lavrilleux, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

BBC'nin haberine göre, polis, 19 Eylül Salı akşamı gazeteci Ariane Lavrilleux'nun evini aradı, ardından kendisini gözaltına aldı. Gazetecinin avukatı, Lavrilleux'nun 'milli güvenliği tehlikeye attığı' iddiasıyla yürütülen bir soruşturma kapsamında ifadesinin alındığını açıkladı. Bir gece gözaltında tutulan Fransız gazeteci ardından serbest bırakıldı.

AF ÖRGÜTÜ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT OLUŞTURABİLİR

Lavrilleux'nun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü'nden Katia Roux, 'çok endişeli olduğunu' dile getirerek, "Bir gazeteciyi işini yaptığı için gözaltına almak, üstelik bunu kamu yararı olan bir bilgiyi ortaya çıkardığı için yapmak ifade özgürlüğüne ve kaynakların gizliliğine tehdit oluşturabilir" ifadelerini kullandı. 

Fransa basınına yansıyan haberlere göre, Ariane Lavrilleux, Fransız istihbarat servisi İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nden polis memurları tarafından sorgulandı. Gazetecinin 2021 yılında yaptığı haberde sızdırılmış gizli belgeler kullanılmıştı. Haberde, Fransız istihbaratının Mısırlı yetkililer tarafından 2016-2018 yılları arasında Mısır-Libya sınırındaki kaçakçıları bombalamak ve öldürmek için kullanıldığı ileri sürülmüştü. Habere göre, Fransız güçleri bu bağlamda en az 19 bombalamaya karışmıştı. 

BAKANLIK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

O dönemde bu haberi yayınlayan Fransız araştırmacı gazetecilik platformu Disclose, cumhurbaşkanları François Hollande ve President Emmanuel Macron döneminde Fransız yetkililerin bu gelişmeler hakkında 'pek çok askeri departmandaki' çalışanlar tarafından 'sürekli bilgilendirildiğini' ancak endişelerinin görmezden gelindiğini savundu. 

Haberi yayınladığı dönemde haberde milli güvenlik sırlarının olduğunu kabul eden Disclose, bunları 'temel bir demokrasi ilkesi olan bilgi edinme hakkı adına' paylaştığını bildirmişti. Haberin yayınlanmasının ardından Fransa'nın silahlı kuvvetler bakanlığı 'milli savunma sırlarının ihlal edildiği' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)