Fransa'da yeni kabine açıklandı

Fransa'da Başbakanlık görevine getirilen Gabriel Attal'ın kabinesi açıklandı. 38 yaşındaki Séjourné, ülkedeki 5'inci Cumhuriyet döneminin en genç Dışişleri Bakanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 8 Ocak'ta Elisabeth Borne ve hükümetinin istifa etmesinin ardından Başbakanlık görevine getirilen Gabriel Attal'ın kurduğu kabine açıklandı. Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler, yeni kabineyi cumhurbaşkanlığı konutunda kamuoyu ile paylaştı.

EN GENÇ BAŞBAKANDAN EN GENÇ DIŞİŞLERİ BAKANI ATAMASI

ABC News haber sitesinin aktardığına göre, yeni kabinede yapılan en büyük değişiklik, Dışişleri Bakanlığı görevine, Catherine Colonna'nın yerine 38 yaşındaki Stéphane Séjourné'nin getirilmesi oldu. Ülkenin en genç başbakanı olarak tarihe geçen Attal'ın Dışişleri Bakanı olarak atadığı Séjourné, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans Partisi'nin ve Avrupa Parlamentosu'nda oluşturulan liberal ve Avrupa yanlısı 'Avrupa'yı Yenile' isimli grubun liderliğini yapıyor. Fransa basınına yansıyan haberler göre, Séjourné, ülkenin ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı olan Gabriel Attal'ın eski partneri. 

Başbakan Gabriel Attal, 2018 yılında Macron hükümetine katıldığında Séjourné ile olan ilişkisini kamuoyuna açıklamıştı. İki siyasetçi, ayrıldıklarıyla ilgili herhangi bir basın açıklaması yapmamış olsa da Attal, ekim ayında Kamusal Hayatta Şeffaflık Yüksek Otoritesi kurumuna yaptığı bildirimde, partneri olmadığı bilgisini vermişti. AA'nın aktardığına göre, Séjourné aynı zamanda 5. Cumhuriyet döneminin en genç dışişleri bakanı oldu.

SARKOZY DÖNEMİNDE ADALET BAKANLIĞI YAPAN DATİ DE KABİNEDE

Kabinede yapılan bir diğer 'sürpriz' değişiklik ise sağ görüşlü eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde bakanlık yapan Rachida Dati'nin Kültür Bakanı olarak görevlendirilmesi oldu. Merkez sağ Les Républicains için Paris 7'nci bölgede belediye başkanlığı yaparken Kültür Bakanı olarak atanan Dati, 2007 yılında, Sarkozy döneminde adalet bakanı olarak atandığından ülkede üst düzey bir hükümet görevine atanan ilk Müslüman kadın olmuştu. Sarkozy, Dati'yi bakan olarak görevlendirdiğinde, bunun 'Fransa'nın tüm çocuklarına liyakat ve çaba ile her şeyin mümkün olduğu mesajını verdiğini' söylemişti.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDA DA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

2008-2017 yıllarında Les Républicains partisinde milletvekilliği ve meclis başkan yardımcılığı görevini üstlenen Catherine Vautrin de dün açıklanan yeni kabinede Çalışma, Sağlık ve Dayanışma Bakanı oldu. Rönesans milletvekili Marie Lebec, Parlamento ile ilişkilerden Sorumlu Bakan olarak atandı. Gençlikten Sorumlu Devlet Bakanı Prisca Thevenot ise Demokratik Yenilenmeden Sorumlu Bakan ve Hükümet Sözcüsü olarak görevlendirildi.

Dayanışma ve Aile Bakanı Aurore Berge için görev değişikliğine gidildi. Berge, artık Kadın ve Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görev yapacak. Önceki kabinde Spor Bakanı olan Amelie Oudea-Castera'nın çalışma alanı genişletildi. Oudea-Castera, artık Eğitim, Gençlik, Spor ve Olimpiyat Oyunları Bakanı görevini üstlenecek.

HANGİ İSİMLER GÖREVİNE DEVAM EDİYOR?

Kabinede görevlerine devam eden isimler arasında İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Bechu, Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Sylvie Retailleau bulunuyor. (DIŞ HABERLER)