Fransa'nın en genç ve ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı: Gabriel Attal kimdir?

Emmanuel Macron’a sadakati nedeniyle 'Macron Boy' olarak anılan Gabriel Attal, bakanlık döneminde 'abaya' ve 'özel okul' tartışmalarıyla gündemdeydi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Elisabeth Borne’un görevinden istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni başbakan olarak 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ı seçti. Attal, modern Fransa tarihinin en genç ve ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı oldu. Bu rekor, daha önce 1984'te Francois Mitterrand tarafından başbakan seçildiğinde 37 yaşında olan Laurent Fabius'a aitti. Attal, Macron’a sadakati nedeniyle “Macron Boy” olarak anılıyor. 

'ABAYA' VE 'ÖZEL OKUL' TARTIŞMALARI

Attal, bakanlık döneminde 'abaya' tartışması ile gündemdeydi. Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması ülkede yoğun tartışmalara neden olmuştu. Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı.

Attal, eğitim bakanı olarak atandığı dönemde muhalefetin de hedefi olmuştu. Sol muhalefet, özel okullara gittiğini belirterek ve Attal'ı devlet okul sistemi hakkında çok az bilgi sahibi olmakla suçluyordu.

17 YAŞINDA SOSYALİST PARTİ'YE KATILDI

16 Mart 1989’da Hauts-de-Seine’de doğan Attal'ın babası ile annesi, film yapımcısı. Attal, 17 yaşında Sosyalist Parti'ye katıldı. Pandemi sırasında hükümet sözcüsü olarak atandıktan sonra Fransız siyasetinde tanınan bir isim haline geldi. (DIŞ HABERLER)