Fransa'da seçim günü: Macron ve Le Pen karşı karşıya

Fransa halkı bugün 44 yaşındaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve 53 yaşındaki göçmen karşıtı aşırı sağcı Marine Le Pen arasında tercih yapacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu bugün yapılıyor. Fransa halkı tercihini 10 Nisan günü ilk turda oyların yüzde 27,8’ini kazanın 44 yaşındaki eski bankacı ve ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ilk turda oyların yüzde 23,1’ini alan 53 yaşındaki aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen arasında yapacak.

Macron’un tekrar kazanması durumda, 2002’de Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan sonra ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen ilk lider olacak. Le Pen kazanırsa, ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı olacak. Ancak ilk turda dört kişiden birinin oy vermediği Fransa’da ikinci turda seçime katılım oranının düşük olması bekleniyor. Kamuoyu yoklamalarında, Macron’un kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

MACRON MU LE PEN Mİ?

Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi olan Fransa’da, Le Pen, ülkesinin Avrupa Birliği (AB)  karşıtlığıyla biliniyor. Öte yandan merkezci Macron, Fransa’nın AB üyeliğini destekliyor.

İki adayın da kemikleşmiş seçmen tabanı olmadığı için seçimi kararsız seçmenler belirleyecek gibi gözüküyor. Macron, Le Pen’in kazanması durumunda Fransa’nın aşırı sağcı bir yönetimi ele geçireceği senaryosunu seçmene dile getiriyor, Le Pen ise Macron’un yönetiminden ve hayat pahalılığını arttıran ekonomik politikaları memnuniyetsizlik duyan halkı çekmeye çalışıyor. Le Pen, Fransa halkına öncelik tanıyacağını, toplu konut ve istihdam sağlayacağını, yabancılara yönelik destekleri kaldıracağını vaat ediyor.

SEÇMENİN GÜNDEMİ

Hızla artan enerji fiyatları ve enflasyonun tırmandığı Fransa’da seçmenin en büyük sorunlarından biri daralan satın alma gücü. Kamuoyu araştırmaları Ukrayna savaşının başladığı günler, Macron’a desteğin arttığını ancak ikinci tur seçimler öncesi derinleşen ekonomik kriz yüzünden desteğin gerilediğini belirtiyor. Macron yönetiminin Covid-19 pandemisiyle mücadelesinin de seçim sonuçlarına yansıması öngörülüyor. Seçimlerden ilk sonuçların bu akşam açıklanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)