Fransa'da öğretmenin başı kesilmişti: Altı sanık suçlu bulundu

Fransa'da tarih öğretmeni Samuel Paty'nin başı kesilerek öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan altı sanık suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da tarih öğretmeni Samuel Paty'nin 2020 yılında başı kesilerek öldürülmesine ilişkin davada yargılanan yaşları 16 ile 18 arasında değişen altı sanık atılı suçlardan suçlu bulundu.

Reuters'ın aktardığına göre, Paty, ifade özgürlüğü ile ilgili bir derste Hz. Muhammed'in tasvir edildiği karikatürleri göstermişti. Mahkeme, saldırı sırasında 14 ve 15 yaşlarında olan sanıklardan beşini, 'şiddete sebep olma niyetiyle suç teşkil eden komplo'dan suçlu buldu.

SANIKLARA 'KOMPLO' VE 'PUSU' SUÇLAMASI

8 Aralık Cuma günü duruşması görülen davada yargılananlar arasında ailesine, Samuel Paty'nin karikatürleri göstermeden önce Müslüman öğrencilerden sınıftan çıkmasını istediğini söylediği iddia edilen bir kız çocuk da vardı.

Bu öğrenci, olay anında sınıfta olmadığının anlaşılması üzerine, 'asılsız suçlama' ve 'iftira'dan suçlu bulundu. Davada yargılanan diğer beş kişi de 'önceden planlanan ve suç teşkil eden komploda yer alma' ve 'pusu kurulmasına yardım etme' suçlarından suçlu bulundu.

Samuel Paty, Fransa'nın başkenti Paris'te çalıştığı okulun dışında 18 yaşındaki Çeçen bir saldırgan tarafından öldürülmüş, saldırgan saldırıdan kısa bir süre sonra polis tarafından vurularak ölmüştü. Mahkeme, kararında, yargılanan kişilerin Paty'i cinayetin failine hedef gösterdiğine hükmetti. 

'CEZALAR ÇOK HAFİF'

Paty'nin öldürülmesine ilişkin en büyük ceza, daha önce de 6 ay hapis cezasına çarptırılan bir öğrenciye verildi. Bu cezanın ev hapsinde çekilebileceği ifade edildi. 'Yalan beyan' ve 'iftira' ile suçlanan öğrenciye, 18 ay ertelenmiş hapis cezası ve 2 yıl kontrollü serbestlik verilirken, tüm sanıklara 2 ila 3 yıl katı kontrollü serbestlik önlemleri getirildi.

Paty'nin kız kardeşi Mickaelle'nin avukatı Louis Cailliez, mahkeme sonrası basına yaptığı açıklamada, müvekkilinin tüm sanıkların hüküm giymesinden memnun olduğunu ama cezaları 'çok hafif' bulduğunu aktardı. Sanıklardan birinin avukatı olan Dylan Slama ise böyle trajik durumlarda memnuniyetten bahsetmenin çok zor olduğunu ama müvekkili için bir iç rahatlama hissinden bahsedebileceğini söyledi.

Fransa yasaları gereği reşit olmayan sanıklarla ilgili medyanın sanıkların kimliklerini açıklamasına izin verilmezken, Paty'nin öldürülmesiyle ilgili yetişkinlerin yargılandığı davanın 2024 yılının sonunda görülmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)