Fransa'da Macron'un Hitler'e benzetildiği afişlere soruşturma

Fransa'nın Avignon kentinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Nazi lideri Hitler'e benzetildiği afişler hakkında 'Cumhurbaşkanına alenen hakaret' ve 'isyana teşvik' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Foto: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Nazi lideri Adolf Hitler'e benzetildiği afişlere ilişkin soruşturma başlatıldı.

Anadolu Ajansı'nın Fransa basınından aktardığına göre, ülkenin güneyindeki Avignon kentinde çarşambayı perşembeye bağlayan gece birçok reklam panosunun üzerine Macron'un Hitler olarak resmedildiği afişler yapıştırıldı. Avignon Savcılığı afişlere ilişkin, 'Cumhurbaşkanına alenen hakaret' ve 'isyana teşvik' gerekçeleriyle soruşturma başlattı.

BİNA DUVARINA RESMEDİLEN GRAFİTİNİN AYNISI

Afişlerin panolara asılmasının ardından Avignon Belediyesi, Macron'un yüzünün, "49.3" yazılı ve Hitler'inkine benzer bir bıyıkla resmedildiği afişlerin kaldırılmasını talep etmişti.

"49.3" yazısı, emeklilik reformunun mecliste oylamadan kabul edilmesi için hükümetin devreye koyduğu Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasına bir atıf olarak yorumlandı. Söz konusu afişler, Lekto lakablı grafiti sanatçısının nisan ayında Cumhurbaşkanı Macron'u Hitler olarak bir bina duvarına resmettiği grafitinin aynısı.

Avignon Savcılığı, afişlere ilişkin 18 Mayıs Perşembe günü soruşturma başlatırken, nisan ayında Lekto, Avignon'da bir binanın duvarına, Macron'u Hitler olarak resmetmişti. Ardından grafiti beyaz boyayla kapatılmıştı. (DIŞ HABERLER)