Fransa'da ırkçı polis şiddeti: Siyah yapımcıyı döven polisler açığa alındı

Fransa'da Michel Zecler isimli müzik yapımcısını döven üç polis açığa alındı. Polis şiddetinin görüntüleri tepki toplarken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaşananların 'kabul edilemez olduğunu' ifade etti.

Fotoğraf: Twitter
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da üç polisin başkent Paris'in merkezinde siyah bir müzik yapımcısını dövdüğü görüntülerin ortaya çıkmasının ardından polisler açığa alındı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaşananların 'utanç verici' ve 'kabul edilemez' olduğunu söyledi ve polis ile vatandaşlar arasında güveni artıracak hızlı adımların atılmasını istedi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise, Michel Zecler isimli yapımcıyı darp eden üç polis memurunun meslekten atılması için çalışacağını dile getirdi ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.

'IRKÇI HAKARETLERE DE MARUZ KALDIM'

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, üç polis memurunun, stüdyosuna giren Zecler'i tekme, yumruk ve coplarıyla dakikalarca dövdüğü kaydedildi. Suç duyurusunda bulunan Zecler, polislerin 'hiçbir neden göstermeden saldırdıklarını' söyledi ve ırkçı hakaretlere de maruz kaldığını aktardı. Polisler ise söz konusu kişiyi maskesi olmadığı için durdurduklarını ve bunun üzerine kendilerine saldırdığını iddia etti. 

'BENİ KORUMASI GEREK KİŞİLER BANA SALDIRDI'

Olayın ardından Zecler, şiddet ve polise mukavemet gerekçesiyle gözaltına alındı ancak savcılık Zecler hakkındaki suçlamayı kabul etmedi ve polis memurlarıyla ilgili inceleme başlattı. Perşembe günü avukatıyla birlikte polis merkezine gelerek şikayette bulunan Zecler, "Beni koruması gereken kişiler tarafından saldırıya uğradım. Bunu hak edecek hiçbir şey yapmadım. Tek istediğim bu üç kişinin yasalar çerçevesinde cezalandırılması" dedi. Stüdyodaki müzisyenlerin yardımı ile polislerin dışarıya çıkmasını sağladığını aktaran yapımcı, olaydan birkaç dakika sonra da pencereden içeriye göz yaşartıcı gaz atıldığını ifade etti.

'KABUL EDİLEMEZ BİR ŞİDDET'

Paris Saint-Germain kulübünün ve Fransa milli takımının yıldızı Kylian Mbappe de sosyal medya hesabı üzerinden son olaya tepki göstererek, "Dayanılmaz bir video, kabul edilemez bir şiddet. Irkçılığa hayır" mesajını paylaştı. Mbappe, "Benim Fransa'mın değerleri ve ilkeleri vardır. Benim Fransa'm yalanlarla yaşamaz. Benim Fransa'm bir gökkuşağıdır. Bu seni rahatsız ediyor biliyorum, çünkü Fransa seni örnek almayacak" ifadelerini kullandı.

MUHALEFET, DARMANIN'IN İSTİFASINI İSTEDİ

Ülkede polisin kullandığı şiddet daha önce de tartışmalara yol açmış, başkent Paris'te polisin bir mülteci kampına saldırması tepkiyle karşılanmıştı. Ülkedeki sol eğilimli muhalefet, bu iki olayın ardından Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement'in yanı sıra İçişleri Bakanı Darmanin'in istifasını istedi. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti de Darmanin'i eleştirdi. Darmanin'in hazırladığı yeni güvenlik yasasına işaret eden Dupond-Moretti "Filme çekmek vazgeçilmez" dedi.

Darmanin'in hazırladığı yeni güvenlik yasası, görev başında olan polislerin filme çekerek görüntüleri yayanların cezalandırılmasını öngörüyor. Ancak, yasadaki söz konusu madde basın özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle eleştirilere yol açıyor. Bu madde ile ayrıca polisin şiddet uyguladığını gösteren görüntülerin yayılmasının engellenmesinin hedeflendiği tahmin ediliyor.

Ülkedeki sosyal reformları protesto eden Sarı Yelekliler gösterileri sırasında polisin plastik mermi kullanarak, yaralanmalara yol açması veya tekerlekli sandalye kullanan bir kişinin polis kontrolü sırasında hayatını kaybetmesi, görüntülerin sosyal medyada yayılması ile ortaya çıkmıştı. (BBC Türkçe/DW Türkçe)