Fransa'da emeklik reformuna karşı grev kararı

Fransa'da emeklilik reformuna karşı sendikalar grev kararı aldı. Toplu taşıma çalışanlarının da greve gitmesiyle, ulaşımda sıkıntılar bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da sendikalar, hükümetin yeni emeklilik reformuna karşı grev kararı aldı. Emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen reforma karşı toplu taşıma, eğitim, enerji, kamu ve hava yolları sektörü çalışanları greve gidecek. Paris başta olmak üzere, ülke genelinde ulaşımda sıkıntılar bekleniyor.

268 NOKTADA PROTESTO, 11 BİN POLİS

Solidaires sendikasından yapılan açıklamada, yarın ülke genelinde 268 noktada protesto düzenleneceği belirtildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, emeklilik reformuna karşı protesto ve grevşer kapsamında 4 bini Paris'te olmak üzere toplam 11 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini ifade etti. Paris Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında, başkent Paris'teki protestonun İtalya Meydanı'nda yerel saatle 14.00'de başlayacağı belirtilirken, trafikte aksaklıklar yaşanacağı aktarıldı. 

'PLANLARI VE İŞİ ERTELEYİN' ÇAĞRISI

Ulaşım Bakanı Clément Beaune, ''Fransa'daki bütün ulaşım operatörleri ile Fransız halkının gündelik yaşamının etkilenmemesi için elimizden geleni yapacağız. Kolay olmayacak ama en iyisini yapmaya çalışacağız. Eğer işinizi internet üzerine çevirebilirseniz, veya biletlerinizi erteleyebilirseniz çok iyi olur çünkü daha şiddetli kesintiler gerçekleşebilir. Hepimizin greve gitme hakkı var ve tatile gitmek veya tatilden dönmenin iptal edilmesinin çok ciddi olduğunu düşünmüyorum'' dedi.

Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi'nin açıklamasına göre, grev banliyö hatlarını kapsayan RER ağını ve metro ağlarını daha çok etkileyecek. Uluslararası hatlarda ise en fazla yoğunluğun, İsviçre ile Fransa arasında hizmet veren hızlı tren hattında yaşanacağı açıklandı. Havayollarında ise, Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Orly Havaalanı'nda 5 uçuştan 1'inin iptal edilmesini tavsiye etti. Charles de Gaulle Havaalanı'nda hizmetler aynı şekilde devam edecek.

Ne olmuştu?

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını bildiren Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti. Emeklilik reformuna karşı 19 Ocak'ta ülke genelinde düzenlenen gösterilere 1 milyondan fazla kişi katılırken, en önemli 8 sendika, halkı 31 Ocak'ta tekrar sokağa inmeye çağırmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Fransa Grev