Fransa Dışişleri Bakanı'ndan Gazze'de ateşkes çağrısı

Tel Aviv'de İsrailli mevkidaşı ile bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, Gazze'de çatışmalara yeniden insani ara verilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, temaslarda bulunmak üzere gittiği Tel Aviv'de ülkesinin İsrail'e desteğini yineleyerek "acil ve kalıcı" ateşkes çağrısı yaptı. Colonna, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile Tel Aviv'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

AA'nın aktardığına göre Fransız Bakan, ülkesinin İsrail'in "uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkını" desteklediğini yinelemek amacıyla Tel Aviv'e geldiğini söyledi. İsrail'e destek vurgusu yapan Colonna, çatışmalara yeniden insani ara verilmesinin "önemli" olduğunu ve bunun "acil ve kalıcı" ateşkese dönüşmesi gerektiğini dile getirdi.

'3 FRANSA VATANDAŞI KAYIP YA DA ESİR'

Colonna, İsrail ve Filistin halklarıyla "aynı anda dayanışma içinde bulunmanın mümkün olduğunu" belirterek, İsraillilerin güvenlik ve Filistinlilerin devlet isteğini "meşru" olarak nitelendirdi. Hamas'ın elindeki esirlere dikkati çeken Colonna, an itibarıyla 3 Fransız vatandaşının kayıp ya da esir olduğunu söyledi.

Colonna, İsrail'de yakınlarını kaybeden Fransız vatandaşlarıyla bir araya geleceğini, ayrıca 7 Ekim saldırılarında "cinsel şiddet kurbanı olan kadınlarla" dayanışma mesajı vermek için İsrail'de bulunduğunu ifade etti.

COHEN: ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNMAK HATA

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen de Colonna'ya "Hamas'a karşı İsrail'i desteklediğini" bildirdiği ziyareti için teşekkür etti. Bakan Cohen, Hamas'ın elindeki esirlerin salıverilmesi amacıyla uluslararası kamuoyuna "elinden geleni yapması" çağrısında bulundu. Bu esirler konusunda İsrail'in elinden geleni yaptığını savunan Cohen, "yoğunlaştırılan askeri operasyonlar sayesinde İsrail'in esirleri serbest bıraktırmayı başardığını", bu nedenle de ateşkes çağrısında bulunmanın "hata" olduğunu ileri sürdü.

BAKANLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETMİŞTİ 

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, 13 Aralık'ta İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bir konutu vurması sonucu ağır yaralanan Bakanlık çalışanının hayatını kaybettiği bildirilmişti. Açıklamada Fransa, sivillerin yaşadığı konutun vurulmasını kınamış ve İsrail makamlarından en kısa sürede söz konusu bombalamanın hangi koşullarda gerçekleştirildiğini aydınlatmasını istemişti. (DIŞ HABERLER)