Fransa Danıştay Raportörü: Amatör futbolcular başörtü takabilir, milliler takamaz

Fransa'da Danıştay Kamu Raportörü, amatör kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasını 'uygun' gördüğünü, fakat milli futbolcuların 'tarafsızlık' ilkesine göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Danıştay, başörtülü sporcu kadınların maçlarda başörtüsü ile oynamalarını yasaklayan Fransa Futbol Federasyonu'na (FFF) karşı yapılan itirazı inceledi.

Euronews'ün haberine göre, Danıştay Kamu Raportörü, FFF'den yönetmeliğini değiştirmesini isteyerek 1'inci maddenin iptalini tavsiye etti. Amatör kadın sporcuların futbol maçlarında başörtüsü takmasını 'uygun' gördüğü yönünde görüş beyan eden raportör, milli takıma seçilen kadın futbolcuların ise başörtüsü takamayacağı yönünde görüş bildirdi.   

RAPORTÖR 1'İNCİ MADDENİN İPTALİNİ TAVSİYE ETTİ

Danıştay Kamu Raportörü'nün görüşü, başörtülü genç kadınların maçlara katılımını sağlamak amacıyla 2020'de kurulan "Türbanlılar Kolektifi"nin Danıştay'daki itirazı üzerine görülen temyiz davası kapsamında alındı. Buna göre, davada, FFF yönetmeliğinin 1'inci maddesinde yapılması talep edilen değişiklik görüşüldü. 

Söz konusu madde, Fransa'da 2016 yılından bu yana 'siyasi, felsefi, dini ya da sendikal bir aidiyeti görünürde ifade eden her türlü işaret ya da giysiyi' yasaklıyor. Temyiz davası kapsamında görülen duruşmada, hukuka vurgu yapan Kamu Raportörü, FFF'den yönetmeliklerini değiştirmesini isteyerek 1'inci maddenin iptalini tavsiye etti. 

'FİİLEN DIŞLANIYORALAR'

Raportör, başörtülü milli futbolcuları bu kararın dışında bırakarak, milli takıma seçilen oyuncuların 'ulusu temsil etmek' ve 'kamu görevi' yürütme görevlerinin bulunduğunu ve 'tarafsızlık' ilkesine göre hareket etmesi gerektiğini belirtti. 

Raportör ayrıca maçların organizasyonunda 'tekel' konumunda olan FFF'nin mevcut kuralları uyarınca, başörtüsü takan oyuncuların fiilen 'dışlandığını' ve 'tüm müsabakalardan ve kariyerlerinden vazgeçmeleri' gerektiğini kaydetti. 

'LİSANSLI OYUNCULAR İÇİN "TARAFSIZLIK ŞARTI" BULUNMUYOR'

Konunun önemli olduğunu ve Danıştay'ın kararının yakından takip edileceğini belirten raportör, bazı kişilerin daha sonra başörtüsü yasağını diğer kamusal alanlara 'genişletmeye' çalışabileceği 'riskine' karşı uyarıda bulundu.

'Tarafsızlık' ilkesinin geçerli olduğu kamu hizmeti çalışanları ile kamu düzenini bozmadıkları sürece inançlarını ifade etmekte 'özgür' olan kişiler arasındaki 'temel ayrımı' hatırlatan raportör, sadece başörtüsü takmanın 'tebliğ' veya 'provokasyon' olmadığını ve FFF lisanslı oyuncular için 'tarafsızlık şartı' bulunmadığını söyledi.

'MÜCADELEMİZ YALNIZCA SPORU İLGİLENDİRİYOR'

"Müslüman kadınlar topluluğu" Les Hijabeuses'in (Başörtülüler) lideri Foune Diawara, duruşmanın ardından basına, "Mücadelemiz siyasi veya dini değil, sporu ve yalnızca sporu ilgilendiriyor. Her hafta sonu başörtüsü taktıkları için sahadan dışlanan kadınlar var tek isteğimiz futbol oynamak. Bu oyuncular, Anayasa tarafından güvence altına alınan 'vicdan özgürlüklerine' atıfta bulunuyorlar ve dünya futbol kurumu FIFA'nın 2014 yılından bu yana oyunculara uluslararası müsabakalarda başörtüsüyle oynama yetkisi verdiğini hatırlıyorlar" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)