Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan Ukrayna konusunda 'korkak olmayın' çağrısı

Ukrayna'ya asker göndermeyi değerlendirme tavsiyesi destek bulmayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Avrupa'da korkak olmamanın uygun olacağı bir ana yaklaşıyoruz" dedi.

Macron, Çekyalı mevkidaşı Petr Pavel'le Prag Kalesi'nde. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çekya'nın başkenti Prag'da Rusya-Ukrayna savaşı hakkında açıklamalarda bulundu. Fransa vatandaşlarına hitap eden Macron, "Avrupa'mızda kesinlikle korkak olmamanın uygun olacağı bir ana yaklaşıyoruz" dedi.

Macron, 26 Şubat'ta Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen konferansta Ukrayna'ya asker gönderme fikrini açık açık ele alma tavsiyesinde bulunmuş, ancak pek çok NATO ülkesi Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu önerisine sıcak bakmamıştı. Macron, bugün Prag'da yaptığı açıklamada, Fransa ve Çekya'nın 'savaşın kendi topraklarına geri döndüğünün ve durdurulamaz hale gelen bazı güçlerin kendilerine saldırma tehdidini daha da artırdığının farkında olduğunu' söyledi. Macron, iki ülkenin 'tarih ve bunun gerektirdiği cesarete göre hareket etmek durumunda bulunduklarının da farkında olduğunu' kaydetti. 

'RUSYA İLE GERİLİMİ TIRMANDIRMA ARAYIŞINDA DEĞİLİZ'

Reuters'ın aktardığına göre, Macron'un geçen ay Çekya tarafından duyurulan, Kanada ve Danimarka gibi ülkelerin de desteklediği 'Ukrayna' planını ele alması bekleniyor. Plan, bu ülkelerin Ukrayna'ya gönderilmek üzere üçüncü taraf ülkelerden hızla yüz binlerce mühimmat satın alımının finanse edilmesini öngörüyor. Macron, 26 Şubat'a, Paris'in Çekya'nın girişimine katkı sunacağını söylemiş ancak detay vermemişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, temaslarda bulunmak üzere gittiği Çekya'da ulusal gazete Pravo'ya da açıklamalarda bulundu. Fransa'daki siyasiler arasında tartışma yaratan "Ukrayna’ya asker göndermek ihtimal dışı değil" açıklamasına ilişkin ilk kez değerlendirmede bulunan Macron, "Rus halkına karşı savaşta değiliz ve gerilimi tırmandırma anlayışı içine girmeyi reddediyoruz" ifadelerini kullandı. Macron, bugüne kadar Rusya ile gerilimi tırmandırmaktan kaçınma konusunda 'açık' olduğunu belirtti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)