Suudi sinemasında Kral Faysal: Kral Olarak Doğdu

Suudi Arabistan'daki sinema tarihine ve endüstrisine baktığımızda, ülkede, neredeyse 40 yıllık bir yasağın ardından 2018 yılının başından beri sinemaların açılmasına izin verilmesi ilginçtir

Google Haberlere Abone ol

Mohammed Alrmizan* @aldujayn1

“Kral Olarak Doğdu” başlığından anlaşılacağı gibi bu film, Suudi Arabistan tarihindeki en büyük şahsiyetlerden biri olan Kral Faysal bin Abdülaziz'in (1906-1975) çocukluğunu ve 1919'da Londra'ya yaptığı ilk diplomatik misyon seyahatini anlatan bir projedir. Film ilk önce bu yılın eylül ayının başında Suudi Arabistan sinemalarında ve daha sonra da dünya çapında uluslararası sinemalarda gösterime girecek.

Konusunu gerçek hayattan alan bu drama filmi, İngiltere'ye Kral V. George’un yanına, babası tarafından ülkesini temsilen siyasi bir görevle gönderilen 13 yaşındaki Suudi Prens Faysal Abdulaziz'in yaşamından kesitler sunuyor. Dahası, film Prens’in Suudi Arabistan’daki erken çocukluk döneminden itibaren başlayan yaşam deneyimlerini ve babasının ve erkek kardeşlerinin ve ayrıca Lord Curzon ve Winston Churchill gibi İngiliz kraliyetinden isimlerin ve yetkililerinin de dahil olduğu İngiltere seyahatini anlatıyor.

Filmin fragmanından bahsedecek olursak, Şerif Hüseyin’in ordusu ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasındaki savaştan kesitlerle başlıyor ve sonra Prens Faysal'ın Suudi Arabistan'da İngiltere'ye seyahatinden önceki günleriyle devam ediyor. Filmin hikayesi, Suudi Arabistan'ın oluşumu sırasındaki kritik zamanlarda geçiyor. Suudi Kralı’nın hayatını anlatan ilk film olması sebebiyle, filmin fragmanı çeşitli sosyal medya sitelerinde ve internetteki haber platformlarında hızla yayılmış durumda.

Film, Suudi Arabistan, İngiltere ve İspanya ortak yapımı olarak çekilmiş. Filmin Oscar ödüllü İspanyol yapımcısı Andres Gomez ve yönetmeni Agusti Villaronga, projeye  2015 yılında başlamışlar ve bitirmeleri ise üç yıla yakın sürmüş. Hikaye, Henry Fitzherbert ve Ray Loriga'nın yanı sıra Suudi yazar Bader al Samari tarafından yazılmış. Bu sinema filminin bazı kısımları İngiltere ve Suudi Arabistan'da çekilmiş.

Suudi Arabistan'daki sinema tarihine ve endüstrisine baktığımızda, ülkede, neredeyse 40 yıllık bir yasağın ardından 2018 yılının başından beri sinemaların açılmasına izin verilmesi ilginçtir. Suudi hükümeti günümüzde sinemaları, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın 2016'da ekonomik ve sosyal reform planı olarak sunduğu 2030 Vizyonu çizgisinde gelişen Suudi eğlence endüstrisinin bir parçası olarak görüyor.

Suudi sinema endüstrisi, birçok küresel sinema şirketinin krallığa yatırım yapmaya başlaması sonucu gelişmeye başlamış. Diğer yabancı ve yerel şirketlerin yanı sıra, Vox Sinemaları, 10 Suudi şehrinde 110 sinema salonu açmak için AMC Sinemaları da krallıktaki 15 şehirde 40'tan fazla sinema açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Artık Suudi Arabistan, şehirlerinin çoğunda, 2030 yılına kadar 24 milyar dolar kazanması beklenen aktif bir sinema endüstrisi işletmesine katkıda bulunan pek çok sinema salonuna sahip.

“Kral Olarak Doğdu”, İspanya, İngiltere ve 80'den fazla Suudi katılımcısıyla, Suudi Arabistan tarafından ortaklaşa üretilen benzersiz bir eseri temsil etmekte. Suudi sinema endüstrisi, geçtiğimiz yıl Cannes Festivali’ne katılmasıyla beraber uluslararası bir hale gelmeye başlamış durumda. Ve Suudi Arabistan, tarihinde ilk kez Mart 2020'de Suudi Film Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Ülkedeki gelişmeler, krallığın küresel sinema prodüksiyonunun aktif bir parçası olacağını göstermekte.

* Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi'nde Araştırmacı (KFCRIS)