Forbes muhabiri Rusya'da gözaltına alındı

Forbes Rusya, kendileri için çalışan gazeteci Sergei Mingazov'un ikamet ettiği Khabarovsk kentinde, 'Rusya ordusu hakkında yanlış bilgi yaydığı' iddiasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes'un Rusya baskısı için çalışan gazeteci Sergei Mingazov'un 'Rusya ordusu hakkında yanlış bilgi yaydığı' iddiasıyla gözaltına alındığı açıklandı. Muhabirinin gözaltına alındığını, Forbes Rusya duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Mingazov'un avukatı Konstantin Bubon, müvekkilinin, ikamet ettiği doğudaki Khabarovsk kentinde bulunan bir gözaltı merkezinde tutulduğunu açıkladı. Forbes Rusya ise muhabirleriyle iletişim kuramadıklarını bildirdi. 

GÖZALTI GEREKÇESİ BUÇA İLE İLGİLİ PAYLAŞIMLARI

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden kısa bir süre sonra Rusya'da çıkarılan bir yasa ile 'Rusya silahlı kuvvetleri hakkında kasıtlı olarak yalan haberler yaydığı' iddiasıyla mahkum edilen kişilere uzun hapis cezaları verilebiliyor. 

Avukatı, Mingazov'un Rusya'nın Ukrayna'nın Buça kasabasında işlediği iddia edilen savaş suçları hakkında yapılan yayınları yeniden paylaştığı için gözaltına alındığını söyledi. Savaşın ilk haftalarında aralarında Reuters'ın da bulunduğu uluslararası yayın kuruluşu ve haber ajansları, Rusya'nın sivillere karşı işlediği iddia edilen savaş suçlarını haberleştirmiş, Kremlin ise Rusya askerlerinin insanları infaz ettiği iddialarını reddetmişti. 

Mingazov'un Telegram kanalında Buça ile ilgili pek çok paylaşım olsa da bunların hangisi üzerine soruşturma yürütüldüğü ve gözaltı işlemi yapıldığı netlik kazanmadı. Rusya'daki insan hakları ihlallerini izleyen OVD-Info, Khabarovsk bölge mahkemesinin, gazetecinin tutuklanıp tutuklanmayacağına 27 Nisan'da karar vereceği bilgisini paylaştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)