Zelenskiy: Bucha'da yapılan soykırım, Putin yargılanmalı

Zelenskiy, Rusya ordusunun çok sayıda sivili işkenceyle öldürdüğünü ve bunun "soykırım" olduğunu söyledi: Putin ve bu ölümlerde dahli bulunan tüm komutanlar yargılanmalı.

Fotoğraf: BBC
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev yakınlarındaki Bucha'dan gelen ve Rusya'nın yalanladığı 'katliam' görüntülerini değerlendirdi. 

Amerikan CBS televizyonuna konuşan Zelenskiy, Rusya'nın çekilmesinin taktiksel bir güç kaydırma olduğunu, Rusya ordusunun Kiev yakınlarında aldığı bazı yerleşim birimlerinde büyük yıkımlara yol açtığını belirtti.

Çok fazla savaş filmi izlediğini belirten Zelenskiy, "Ancak buna benzer bir şey hayal edememiştik. Bir ülkenin tamamını yıkma kararı manyakça bir karar" dedi.

Ukrayna lideri, Rus ordusunun Doğu Ukrayna'ya odaklanarak Kırım ile Donbass bölgesini birbirine bağlamak üzere yığınak yaptığını ve oraya Çeçenleri getirdiğini söyledi.

Rusların çekilmesinin ardından Kiev çevresindeki yerleşim birimlerinde ortaya çıkan sivil cesetleri ve yıkımla ilgili görüntüleri değerlendiren Zelenskiy, şöyle konuştu: "Putin ve bu ölümlerde dahli bulunan tüm komutanlar yargılanmalı. Sizden ve izleyicilerinizden bu görüntüleri izletmek durumunda kaldığımdan dolayı özür dilerim. İnsanların elleri bağlı, vücutları deşilmiş halde, işkence edilmiş ve öldürülmüş çocukların görüntülerini aklım almıyor. Sadece öldürmek yetmemiş demek ki." 

Yaşananları "soykırım" olarak tanımlayan Zelenskiy, şöyle devam etti: "Bu bütün ulusun ve halkın ortadan kaldırılmasıdır. Biz Ukrayna vatandaşlarıyız. Yüzden fazla millet var bizde. Bu, tüm bu milletlerin yok edilmesiyle ilgili. Biz Ukrayna vatandaşıyız ve Rusya Federasyonu'nun politikasına boyun eğmek istemiyoruz. Yok edilmemizin nedeni budur ve bu 21. yüzyılın Avrupası'nda oluyor.

Bir başkan olarak söylüyorum yüz binlerce, milyonlarca insanın ölmesini istemiyorsak, diyalogdan başka bir yol yok."

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rusya ordusunun çekildiği bölgede 410 sivilin cesedinin bulunduğunu açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)