Fiyatı üçe katlanan ihaleyi Danıştay iptal etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Bursa’daki raylı sistem inşası için yaptığı ihale, Danıştay’dan döndü. Maliyeti 600 milyon olarak açıklandığı halde projenin üç katına ihale edildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Bursa Emek-Şehir Hastanesi raylı sistem inşasının maliyetini 600 milyon lira olarak açıklamasına rağmen, yaklaşık üç katına ihale edildiği ortaya çıktı. 1 milyar 600 milyon liraya Taşyapı ve Söğüt İnşaat’a ihale edilen projeye dava açıldı. Ege Gökmen İnşaat ve Günfalt İnşaat, ihalenin davet usulü yapılmasına itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdı. Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından reddedilen dava, Danıştay'a götürüldü. Danıştay 13'üncü Dairesi 1 milyar 600 milyon liralık hafif raylı sistem ihalesini iptal etti.

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, maliyeti 600 milyon lira olarak açıklandığı halde projenin 1 milyar 600 milyon liraya ihale edildiğini hatırlatarak, "İki firmaya davet usulü verildiğinden serbest piyasa şartları oluşturulmadan ihalenin yapıldığı ortaya çıktı. O fiyat neden üçe katlanmış belli oldu, idari yargı da bunu görerek ihaleyi iptal etti" diye konuştu.

BAKANLIK OLMASI GEREKENDEN 570 MİLYON LİRA DAHA PAHALIYA YAPTIRACAKTI

Karaca, Emek-Şehir Hastanesi Bursaray hattının çok pahalıya mal olacağını rakamlarla ortaya koyduklarını belirterek, şunları söyledi: "Şehir içinden değil, tarladan geçiyor ama kilometre birim maliyeti bakımından Türkiye'nin en pahalıya imal edilmiş hattı olacak. O fiyat neden tam üç katına çıktı? İzmir'de yakın zaman önce ihalesi yapılarak imalatı devam eden Narlıdere-F. Altay metro hattı incelendiğinde, toplam 7,2 km uzunluktaki bu hatta 7 istasyon mevcut olduğu ve komple delme tünel olarak inşa edildiği görülüyor. Bu hat 1 milyar liraya ihale edildi. Bursaray Emek-Şehir Hastanesi hattı ise aç-kapa tünel olarak imal edilecek. İzmir hattının delme tünel olması maliyetleri yüzde 40 arttıran bir unsur olarak değerlendirilmelidir. Bursa hattına göre 1,1 km daha uzun ve istasyon sayısı açısından üç istasyon fazlası vardır. Toplam 1 milyar 27 milyon liraya ihale edilmiştir. Emek-Şehir Hastanesi hattı ise 6.1 kilometre uzunluğunda ve 1.6 milyar liraya ihale edildi. Bakanlık, Bursaray'ın bu hattını olması gerekenden 570 milyon lira daha pahalıya yaptırıyor demektir."