Finlandiya'nın yeni başbakanı belli oldu

Finlandiya Parlamentosu, son genel seçimleri birinci sırada tamamlayarak koalisyon görüşmelerini yürüten Ulusal Koalisyon Partisi'nin lideri Orpo'yu başbakan seçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya Parlamentosu, 2 Nisan'da yapılan genel seçimleri birinci sırada tamamlayarak koalisyon görüşmelerini yürüten Ulusal Koalisyon Partisi'nin lideri Petteri Orpo'yu başbakan olarak seçti. Finlandiya Parlamentosu'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Orpo'nun 81 oya karşı 107 oyla başbakan seçildiği kaydedildi. Prosedür gereği, oylamanın sonucu Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün dikkatine sunulacak.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Petteri Orpo'nun, 2007 yılından bu yana parlamento üyesi olarak görev yaptığı belirtilen açıklamada, "Orpo, 2016'dan bu yana Ulusal Koalisyon Partisinin Genel Başkanlığını yürütüyor. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugün ilerleyen saatlerde yeni başbakan ve hükümeti atayacak" denildi. Finlandiya'da yeni hükümetin, Ulusal Koalisyon Partisi'nden 8, Gerçek Finler Partisi'nden 7, İsveç Halk Partisi ve Hıristiyan Demokratlar Partisinden 4 olmak üzere, toplam 19 bakanı olacak.

'BANA GÜVENDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM'

Reuters'ın haberine göre, parlamentodaki seçimin ardından basına konuşan Orpo, "Bana gösterdiğiniz güvenden dolayı içten teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Finlandiya'da 2 Nisan'da yapılan genel seçimleri, muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 ile önde tamamlarken, Gerçek Finler Partisi yüzde 20,1, Başbakan Sanna Marin'in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti yüzde 19,9 oy almıştı. Buna göre, 200 sandalyeli Finlandiya parlamentosunda Ulusal Koalisyon Partisi 48, Gerçek Finler Partisi 46, Sosyal Demokrat Parti 43, Merkez Parti 23, Yeşil Birliği 13 ve Sol İttifak 11 vekille temsil ediliyor. 

Finlandiya'da seçimleri lider tamamlayan parti, hükümeti kurmak için önceliğe sahip. Ülkeyi yönetmek için de 200 sandalyeli parlamentoda 100'den fazla vekille bir koalisyon oluşması gerekiyor. 2019 seçimlerini ilk üç sırada tamamlayan partiler ise sırasıyla Sosyal Demokrat Parti, Gerçek Finler Partisi ve Ulusal Koalisyon Partisi olmuştu. (DIŞ HABERLER)