Finlandiya Savunma Bakanı: NATO’ya İsveç ile birlikte katılmalıyız

Finlandiya Savunma Bakanı Savola, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya birlikte katılmasının 'tüm NATO ülkeleri için daha iyi olacağını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya Savunma Bakanı Mikko Savola, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreci hakkında açıklama yaptı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen toplantıda NATO ülkelerinin savunma bakanlarına hitap eden Savola, “Bir an önce NATO üyesi olmamız Finlandiya için de İsveç için de ve aynı zamanda NATO için de daha iyi” dedi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre Finlandiya Savunma Bakanı Savola, iki ülkenin NATO’ya birlikte üye olmasının 'planlama için daha iyi' olacağını da sözlerine ekledi. Savola, konuşmasında, “En yakın partnerimiz olan İsveç ile gerçekten yakın bir işbirliğimiz var” ifadelerini kullandı.

ALMANYA: DAHA FAZLA GECİKMEYE MAHAL VERİLMEMELİ

Öte yandan, İsveç’te mevkidaşı Tobias Billström ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Türkiye ve Macaristan'a İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini Temmuz ayındaki NATO zirvesine kadar onaylama çağrısında bulundu. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında geçen Haziran 2022’de Madrid'de düzenlenen NATO zirvesi sırasında imzalanan üçlü mutabakatta 'net kriterler' belirlendiğini söyleyen Baerbock, İsveç ve Finlandiya'nın söz konusu kriterleri yerine getirdiğini kaydetti.

Baerbock, "Bu doğrultuda beklentimiz Türkiye ve Macaristan da olmak üzere tüm NATO ülkelerinin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylaması ve daha fazla gecikmeye mahal vermemesidir" dedi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasıyla herkesin güvenliğinin güçlendirileceğini belirten Baerbock, İsveç'e hitaben yaptığı açıklamada, "Sizin güvenliğiniz bizim güvenliğimizdir" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından açıklama yaparak, “Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti.

Bu açıklamaya yanıt veren Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, 30 Ocak'ta bir açıklama yaparak İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik sürecini devam ettirmeye bağlı olduklarını ve üyeliklerinin en geç Temmuz 2023'te gerçekleşmesini umduklarını söylemişti. 

Haavisto, başkent Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında, "En büyük arzumuz, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmaktır. Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesini, önemli bir kilometre taşı olarak görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üye olabilmeleri için tüm NATO üyesi ülkelerin üyelik başvurularını onaylaması gerekiyor. Fakat Türkiye ve Macaristan henüz bu ülkelerin başvurularını onaylamış değil. (DIŞ HABERLER)