Finlandiya NATO kararını oylamaya hazır: 'Türkiye'yle sorun çözülecek'

Finlandiya parlamentosunda bugün NATO'ya üyelik kararı oylaması yapılması bekleniyor. İsveç parlamentosuna seslenen Finlandiya Cumhurbaşkanı ise "Türkiye'yle sorunlar çözülecek" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma kararının ardından parlamenterler kararı oylamaya hazırlanıyor. Reuters, Finlandiya parlamentosunda NATO'ya üyelik kararının bugün oylanmasının beklendiğini açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise İsveç parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada milletvekillerinden NATO'ya üyelik başvurusuna destek vermesini istedi.

Reuters'in aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Niinistö, konuşmasında Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkmasına da değinerek "Türkiye'den gelen açıklamalar son günlerde çok hızlı değişti ve sertleşti. Ancak durumu yapıcı tartışmalarla çözeceğimize eminim” dedi.

'KAFAM BİRAZ KARIŞTI'

Niinistö, geçen ay Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefonda konuştuğunu ve o dönem Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmadığını belirterek şunları söyledi: 

"Açık olmak gerekirse biraz kafam karıştı. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaklaşık bir ay önce bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim ve benden önce inisiyatif aldı ve "NATO'ya başvuruyorsunuz ve biz bunu olumlu değerlendireceğiz" dedi. Kendisine teşekkür ettim ve teşekkürün karşısında çok memnun oldu. Yani anlayacağınız kafam biraz karıştı. İki gün önce duyduklarımız farklıydı. Dün yeniden Türkiye'nin üyeliğimize açık olduğunu duyduk. Fakat 'hayır'a dönüştü, olumsuza dönüştü diyelim. Sanırım şu anda net bir yanıta ihtiyacımız var. Erdoğan ile dile getirdiği problemlerle ilgili konuşmaya hazırım."

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI BELGEYİ İMZALADI

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde NATO'ya üyelik için gerekli belgeyi bugün imzaladığını duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin ittifakla sürekli askeri tatbikatlar düzenlemeleri nedeniyle "pek fark yaratmayacağı" görüşünü dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

(DIŞ HABERLER)