Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

‘Örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezası ile yargılanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 29 Aralık'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası ile tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklu halinin devamına karar verirken, duruşmayı ise 29 Aralık 13.30’a erteledi. 

Mahkeme kararının ardından adliye içerisindeki koridorda karar protesto edildi. Şebnem hoca onurumuzdur. Baskılar bizi yıldıramaz. TTB susmadı, susmayacak’ sloganları atıldı.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Şebnem Korur Fincancı’nın "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından cezalandırılmasını talep ederek, tutukluluğun devamını istemişti.

AVUKATLARIN BÜYÜK SALON TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşmayı izlemek isteyen gazeteciler, avukatlar ve hekimleri ile güvenlik arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giden koridor boyunca polisler kalkanlarıyla bekledi. Mahkeme heyeti duruşma salonuna saat 09.43’te girdi. Şebnem Korur Fincancı da mahkemede salonunda hazır bulundu. Avukatlar daha büyük salona geçilmesi için mahkeme başkanından talepte bulundu. Ancak mahkeme başkanı talebi reddederek duruşmayı başlattı.

Mahkeme heyeti, Şebnem Korur Fincancı savunmasını üç avukatla sınırlandırdı. Avukatlar mahkeme başkanından kararın kaldırılmasını istedi. Başkan, ‘743 avukata söz veremem’ diyerek avukatların taleplerini reddetti. Avukatların ısrarları sonrasında çok sayıda avukatın ismini aldı.

Türkiye Barolar Birliği yönetiminden Veli Küçük ve Ali Bayram, İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz savunma için isimleri kaydedildi.

MAHKEME BAŞKANI: BENİ GÖRMENİZE GEREK YOK

Şebnem Korur Fincancı’nın etrafında 7 jandarma görevlisi bulundu. Fincan’nın sağında ve solunda ikişer jandarma görevlisi ayakta bekledi. Avukatlar Fincancı ve mahkeme heyetini görmediklerini belirterek salonun değiştirilmesini ve jandarmanın oturmasını istedi. Ancak mahkeme başkanı bunu da reddederek ‘beni görmenize gerek yok’ dedi.

‘BİLİMSEL VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKIMI KULLANDIM’

Fincancı savunmasını devam ederken, mahkeme başkanı görevlilerden bir sandalye istedi. Görevliler tarafından getirilen sandalye, başkanın işaret etmesiyle Fincanı’ya verildi. Fincanı savunmasını Fincancı savunmasında oturarak yaptı:

“Yıllarımı verdiğim Adli Tıp’a bilimsel bir tartışma yerine linç girişiminde bulunanlara tıp dışı insanlara bir sözüm var. Tıbbi görüşüm kriminalize edildi. Ortada bir suç iddiası varsa, o suçu gizleme çabası da vardır. Devletlerin işlediği suçların devletlerden bağımsız kişilerin araştırmaları var. O yayında kısaca ön tanımdan söz ettim. Videoda bazılarında kimi belirtiler vardı. Ama etkilenmemiş olanlar da vardı. Etkilenenlerden birinin ağzında köpükler geliyordu. Bir araştırma ihtiyacından söz ettim. Bilimsel ve ifade özgürlüğü hakkımın kullanıldığı görülebilir.”

BAKANLIĞIN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Fincancı savunmasını bitirdikten sonra salonda büyük alkış topladı. Ardından mahkeme başkanı Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya katılma talebini iddia makamına sordu. Duruşma savcısı, Milli Savunma Bakanlığı’nın suçtan zarar görmediğini belirterek talebini reddetti. Mahkeme başkanı da avukatın katılma talebini reddetti. Daha sonra mahkeme başkanı, Milli Savunma Bakanı avukatına, “Sizi reddettik. Buyurun sizi izleyici bölüne alalım” dedi. Avukat söz hakkı istedi ancak bu da reddedildi. Avukat salonu terk etti.

Aralarında Fransa, Danimarka ve Hollanda Başkonsolosları ve İngiltere Başkonsolos yardımcıları, Dünya Sağlık Örgütü Temsilcileri’nin de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcileri de duruşmayı izliyor.

‘YASAMA ORGANLARI BİZİM TEMSİLCİLERİMİZ, İSTERSEK GÖREVDEN ALABİLRİZ’

Mahkeme heyeti, Fincancı’ya esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmasını istedi. Fincancı şunları söyledi: “Cezaevi elbette çok zor ama bilim insanı için bulunmaz bir nimet. Gazeteye de hapishane günlüklerini yazıyorum. Orada yaşananları yazıyorum. Biraz da uzun yazarım. Tutukluluğun devamında kaçma şüphesi aklı aşan bir durum. Ben dünyanın neresinde olursa olsun adli tıp hastanelerde çalışabilirim. Bu topraklara borcum var. Ayrıca TTB’nin Merkez Konseyi Başkanıyım. Ben şimdiye kadar devletin verdiği hiçbir görevi üstlenmedim. TTB’deki görevim de devletin verdiği bir görev değil, arkadaşlarımın verdiği bir görev. Bu sorumluluğum devam ediyor. Benim herhangi bir yere kaçma durumum söz konusu olamaz. Yasama organları bizim temsilcilerimiz. Asiller biziz. Biz istersek o görevleri onlardan alabiliriz. Esas hakkında daha sonra devam edeceğim.”

‘İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI ALMANYA GÖRÜNTÜSÜDÜR, BİLİM İNSANALRI YARGILANIYOR’

Salonu işaret eden Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük, “Bu görüntü ikinci dünya savaşı Almanya döneminin görüntüsüdür. Bilim insanları yargılanıyor” dedi.

Avukatlar mahkeme heyetinden Fincancı’nın tahliyesini ve esasa karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu. Mahkeme hükmünü açıklamak için 15 dakika ara verdi.

TTB: BERAATİNİ BEKLİYORUZ

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi, polis ablukası altına alındı. Adliye önünde yapılması planlanan basın açıklamasına izin verilmedi. Açıklama adliyeden 300 metre uzaklıktaki Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu çıkışında yapıldı.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi İkinci Başkanı Ali İhsan Aktan yaptığı açıklamada, “Bugün Çağlayan Adliyesi’nin önünde, 2 aya yakın bir süredir ülkemiz demokrasisi ve hukuku açısından yaşadığımız utanç verici bir dönemin bir nebze olsun sonlanması için toplandık. Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir kararla halen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ilk duruşması az sonra başlayacak. Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarımızın örgütsel bütünlüğü ile buradayız ve Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek ilk duruşmada beraatini bekliyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

 Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ekim ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde kimyasal silah kullandığına yönelik çıkan iddialara ilişkin, “Bölgenin bağımsız heyetler tarafından etkin biçimde araştırılması gerektiğini” söyledi.

Fincancı’nın yaptığı bu açıklamanın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Ekim’de Fincancı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Bunun üzerine 26 Ekim’de İstanbul’da gözaltına alınan Fincancı, götürüldüğü Ankara’da ifadesinin ardından 27 Ekim’de tutuklandı.

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı hakkında, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianameyi kabul etti. Mahkeme, yargılamaya yetkili mercinin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul'a gönderdi. Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı kabul ederek duruşma tarihini 23 Aralık 2022 Cuma günü olarak belirledi.