Fidan'dan 'Kuzey Kıbrıs' açıklaması: BM bu olayda tarafsızlığını yitirdi

Dışişleri Bakanı Fidan, Bulgaristanlı mevkidaşıyla ortak basın toplantısında, BM'nin Kıbrıs'taki bazı uygulamalarının BM'nin kuruluş ruhuyla bağdaşmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Görüşmelerinde Ukrayna savaşını ve tahıl sevkiyatını ele aldıklarını kaydeden Fidan, Karadeniz'deki güvenliğin ve istikrarın iki ülke için de hayati öneme sahip olduğunu belirtti. "Karadeniz'de sükunetin muhafaza edilmesi ve bunu tehlikeye atacak girişimlerin engellenmesi temel önceliğimizdir" diyen Fidan, bu konudaki istişarelerin süreceğini söyledi. 

'BM'NİN TAVRI HOŞ KARŞILADIĞIMIZ BİR TAVIR DEĞİL'

Bakan Fidan, bir gazetecinin sorusu üzerine Kuzey Kıbrıs'taki yol yapım çalışmaları bağlamında Birleşmiş Milletler (BM) ile yaşanan gerilime değinerek, "Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni her alanda desteklemekteyiz" dedi. Fidan, BM'nin adadaki bazı uygulamalarının aslında BM'nin kuruluş ruhuyla bağdaşmadığını gösterdiğini söyledi.

Yol projesinin uzun zamandır gündemde olduğunu kaydeden Fidan, Güney Kıbrıs tarafından yapılan yolun BM tarafından engelleme veya kınamaya tabi olmadığını kaydetti. 

Hakan Fidan, "Maalesef ayın 18'inde istenmeyen olaylar vuku bulmuştur. BM'nin adadaki sivil ve askeri varlığının kendi içinde bir koordinasyonsuzluk içinde olduğunu uzaktan gözlemlemekteyiz" diyerek yol yapımıyla ilgili uzun süredir devam eden görüşmelere dikkat çekti. Fidan, buna rağmen 'hiç alışılmadık bir şekilde tartışmalı bölgeye teamüllere aykırı şekilde BM araçlarının yığılmasının hoş karşıladıkları bir tavır olmadığını' belirtti.

Bu olayda BM'nin tarafsızlığını yitirdiğine inandıklarını kaydeden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bu konudaki haklı pozisyonunu destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'AB, KATILAŞMIŞ TUTUMLARI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMELİ'

Hakan Fidan, basın toplantısı sırasında bir gazetecinin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin sorusunu da yanıtladı. "AB'den beklediğimiz önceki yıllarda katılaşmış tutumlarının tekrar gözden geçirilmesi" diyen Hakan Fidan, Türkiye'nin üyelik sürecinin iki noktada ele alınması gerektiğine işaret ederek, bu iki noktanın rasyonel kriter ve şartlara uyum konusu olduğunu ifade etti. Fidan, önceki süreçte Türkiye'nin üyelik yolunda önemli adımlar attığını fakat sürecin siyasi sebeplerden durduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin ABD üyeliğinin iç politikada kimlik siyaseti olarak ele alındığını belirten Dışişleri Bakanı Fidan, bu durumu, 'AB ülkelerinin ciddi bir krizi' sözleriyle nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)