Fidan, Şukri'yle görüştü: 'Filistin konusundaki her şey küresel fay hatlarını tetikliyor'

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, İstanbul'da mevkidaşı Fidan'la görüşmesinin ardından, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına işaret ederek, "Bu şiddet sürmemeli" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri, bugün İstanbul'da bir araya geldi. İki bakan, düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Görüşmelerinde ele alınan konuların başında Gazze meselesinin geldiğini belirten Bakan Fidan, bunun yanı sıra Libya, Sudan, Somali-Etiyopya sorunlarını da ele alma fırsatlarının olduğunu söyledi. Sudan'da devam eden iç savaşın nasıl durdurulabileceği, bölgesel etkileri ve ileriye dönük çözüm planı gibi konuları da görüştüklerini anlatan Fidan, Somali'yle ilgili olarak da ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını bildirdi. 

"Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır" diyen Hakan Fidan, işbirliğinin ülkeler dışında bölgenin de menfaatine olduğuna dikkat çekti. 

FİDAN: MISIR'LA OLAN İLİŞKİLERİMİZ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Konuşmasında, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'deki durumun 'vahametinin' ve yapılması gerekenlerin altını çizdiklerini de vurgulayan Fidan, "Hangi diplomatik adımlar atılabilir? Hangi insani yardımlar konusunda neler yapılabilir? Uzun vadeli iki devletli çözüm konusunda hangi yöntemlere başvurulabilir? Bu konuları ayrıntılı görüştük" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın 'sorunun sıcaklığına' coğrafi olarak en yakın ülkelerden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Özellikle insani yardımlar konusunda Mısır'la olan ilişkilerimiz hayati önem taşımakta. Refah Sınır Kapısı'ndan yardımların ulaştırılması için Mısır'la gece gündüz yardım koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Burada insani yardımlarımızı özellikle Refah'a getirmekte kendileri ve çok büyük yardım sunmaktalar. Ayrıca bunun için Mısır'a teşekkür ediyoruz."

ŞUKRİ: YAKIN ZAMAN İÇİNDE KAHİRE'YE BEKLİYORUZ

Bakan Fidan'ın ardından açıklamalarda bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, görüşmelerin 'dostane' bir atmosfer içinde yapıldığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasından memnuniyetini dile getiren Şukri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkent Kahire'ye ziyaretini hatırlatarak, bu ziyarette dile getirilen 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın mümkün olduğuna işaret etti. 

Uluslararası konulardaki işbirliğinin de önemine dikkat çeken Şukri, Gazze'deki savaşı hatırlatarak, Filistinlilerin çok büyük kayıp verdiğinin altını çizdi. Derhal ateşkesin ve insani yardımın ulaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Mısır Dışişleri Bakanı, Filistin devletinin kurulmasının da önemine dikkat çekti. Şukri, "Bu şiddet sürmemeli" dedi.

Filistin devletinin kurulmasına yol açacak siyasi bir yol bulunması gerektiğini ifade eden Şukri, "1967 sınırlarına bağlı kalarak başkenti Kudüs olan Filistin devleti tanınmalıdır" diye konuştu. Gazze Şeridi'ne yeterli yardımın ulaştırılması için uluslararası toplumun birleşmesi gerektiğini söyleyen Şukri, "Filistinlilerin yerinden edilmesini önlemek için konuyu ciddiye almalı ve bağımsız bir Filistin devleti kurmaya çalışmalıyız" dedi. Şukri, Fidan ve heyetini yakın zaman içinde Kahire'ye beklediğini söyledi.

'SON OLAYLAR DÜNYANIN DİKKATİNİ GAZZE'DEN UZAKLAŞTIRDI'

Ortak açıklamaların ardından iki bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrail ve İran gerilimindeki tırmanış ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi'nin Türkiye ziyaretinin takvimine ilişkin soruya yanıt verdi. Çatışmaların bölgeyi etkilediğine işaret eden Şukri, bu tırmanışın azaltılması için "Üzerimize düşen her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Şukri, "Son olaylar uluslararası toplumun dikkatini Gazze'deki trajik koşullardan uzaklaştırdı" diye konuştu. Şukri, "(İran-İsrail gerilimi) Bu savaşın bu çatışmaların bu gerginliğin yayılma ihtimali var" değerlendirmesinde bulundu.

'ÖNCELİĞİMİZ İSRAİL İŞGALİNİN SONA ERMESİ OLMALI'

Dışişleri Bakanı Fidan da aynı soruya verdiği yanıtta, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ve İsrail işgaline işaret ederek, "Filistin konusunda olan her şeyin küresel fay hatlarını tetikleme potansiyeli vardır ve tetiklemektedir" diye konuştu. Fidan, 'Filistin'deki direnişin, giderek İsrail-Filistin arasındaki bir mesele olmaktan çıkıp dünyada ezenler ile ezilenler arasında bir mesele halini aldığına' işaret ederek, "İsrail'in Filistin topraklarını işgali Batı'nın Ortadoğu'daki istikrarsızlık probleminin başlıca nedenlerinden biridir" dedi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Fidan, bu problemi gözden kaçıracak şeylere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır" dedi.

Bu olmadığı takdirde bölgedeki gerilimin artmaya devam edeceğine dikkati çeken Fidan, "Eğer bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse, Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir" diye konuştu.

'GAZZE'NİN İÇİNE GÖNDERİLEN YARDIM MİKTARI ÖNEMLİ'

Türkiye'nin bugüne kadar Gazze’de oynadığı uluslararası rolün sorulması üzerine Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara geldiği günden itibaren sürdürdüğü politikalarla Filistin meselesi ve Orta Doğu'daki istikrarsızlık probleminin hak ettiği şekilde çözülmesine odaklandığını söyledi. Bakan Fidan, konuya ilişkin olarak, "Hükümetlerimiz, devletimiz bu sorunla ilgili çabadan çalışmadan gayretten bir saniye bile vazgeçmemiştir. Bunu duygusallıktan uzak rasyonel bir biçimde Filistin meselesine sahiden katkıda bulunacak şekilde nasıl yapabiliriz hep bunun arayışı içerisinde olduk" ifadelerini kullandı.

Bölgesel ortaklarla bu konuda nasıl çalışabileceklerini görüştüklerini kaydeden Fidan, diğer ülkelerin yaptıkları çalışmaları kamuoyuyla paylaşmama hassasiyetleri nedeniyle kamuoyunun gördüğü çabanın görülmeyenden çok daha fazla olduğuna işaret etti. Fidan, tüm imkanları kullanarak işgalin sona ermesi, ateşkesin sağlanması ve insani yardımların başlaması için çalıştıklarını belirterek Gazze'ye yapılan yardım miktarından ziyade Gazze'nin içine gönderilebilen yardım miktarının önemli olduğunu söyledi.

İsrail'in Refah'a olası saldırısının başlamaması için neler yapılabileceği, nasıl bir uluslararası baskı oluşturulabileceği yönünde arayışta olduklarını belirten Fidan, "Mevcut diplomatik çabalar, insani yardım faaliyetleri çözüm vermeyecekse ilaveten ne yapılmalı, ne türden sahici tedbirler ortaya konulmalı, bunu ilgili muhatap ve ortaklarımızla görüşüyoruz" dedi.

'İKİ TARAFIN KAVGASI HALİNE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI'

Fidan, uluslararası platformlarda ve dünyadaki tüm diğer ülkelerle Gazze için neler yapabilecekleri yönünde arayışlarının olduğuna dikkati çekerek "Fakat burada şunu görüyoruz. Bütün bu mobilizasyon, bütün bu uluslararası aktörlerin bu konu karşısında 'bu da yanlış' dediği bir yerde bu yanlışın durmaması başlı başına daha büyük bir problem" dedi.

Fidan, "Dünyayı bekleyen asıl büyük kriz Filistin meselesiyle makyajı dökülen, gerçekliği ortaya çıkan uluslararası sistemin ikiyüzlülüğü, uluslararası hukuksuzluk ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuş olan hegemonik sistemin işe yaramazlığıdır" diye konuştu. Gazze'deki 'zulüm ve katliamın' her geçen gün bunun daha açık ve net ortaya çıkmasına sebep olduğunu aktaran Fidan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu mesele artık İsraillilerin Filistinlileri katlettiği bir mesele olarak algılanmaktan çıkıp İsrail'in arkasında duran ve katliamı mümkün kılan işlerle Filistin'i kalplerinde ve kafalarında hisseden, bu zulme karşı, bu ezilmişliğe karşı küresel çapta artık direniş gösterme ihtiyacı hisseden iki tarafın kavgası haline dönüşmeye başlamıştır. "

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)