Fetihtepe'de yıkılan evin yerine çadır kuruldu: Kerbela bu kadar susuz kalmadı

Kentsel dönüşümün adeta işkenceye dönüştüğü Fetihtepe'ye yaklaşık bir aydır elektrik, su ve doğalgaz verilmiyor. Yıkılan binanın yerine çadır kuran Fetihtepeliler 'Bu zulüm bitsin artık' dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Kentsel dönüşüm kapsamında yıkımların başladığı İstanbul, Beyoğlu’na bağlı Fetihtepe Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazları kesilen bölge halkı evlerini terk etmiyor.

Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamına giren 937 hane bulunuyor. Beyoğlu Belediyesi, mahallede ‘olur’ çoğunluğu sağlayamadığı için evleri boşaltamıyor. Mahallede yaşayanların yaklaşık yüzde 60’ı evlerini terk etmek istemiyor. Bir kısmı evlerini terk etmiş olmasına rağmen binalar yıkılamıyor. Çünkü her binada birer veya ikişer hane bulunuyor. Bunlar belediyeye ‘hayır’ diyenlerden oluşuyor. Boşaltılan evlerin demirleri, kapıları sökülmüş. Yıkılan bazı binalardan geriye kalanların üzerinde dozerler, bazılarında bekçiler bekliyor. Mahalleli, alt yapı hizmetinden yoksun, 'metruk' binaların görüntüsünü savaş sonrası sahnelerine benzetiyor.

SU BİDONLARLA TAŞINIYOR

Altyapı hizmetleri kesilen Fetihtepe Mahallesi, yazın sıcaklığına karşın su ihtiyacını camiden doldurdukları bidonlarla gideriyor. Elektrik, su ve doğalgaz olmadığı için ne düş alınabiliyor ne çamaşırlar yıkanabiliyor ne de bulaşıklar. Burada yaşayanlar, muhalefetin sesiz kalmasına da tepkili.

Mahallelilerden Zafer Uluışık, yaşananları Kerbela’ya benzetti. “Bize zulmediyorlar” diyen Uluışık, şöyle devam etti: “Bu dramdır dram. Filistin’e yaptıkları yüzünden İsrail’e kızıyorlar. Siz aynısını kendi vatandaşına yapıyorsunuz. Bir aydır su, elektrik, doğalgaz yok. Kerbela zulmü bile bu kadar sürmedi.”

‘YIKTIĞIN HER EVİN YERİNE BİR ÇADIR DİKECEĞİZ’

Fetihtepeliler, dün yıkılan binanın yerine çadır kurdu. Çadırın önünde yakılan ateşin başında, kendilerine yapılan muameleyi bir kez daha protesto etti. 
Burada açıklama yapan Selahattin Baylan, şunları söyledi: “Beyoğlu Belediyesi’nin kentsel dönüşüm adı altında yaptığı rantsal dönüşüm ve zulümlere her geçen gün yenisini ekliyor. Dün Özcan abimiz işteyken zabıtalar eşliğinde buraya gelip, kapısını kırarak eşyalarını dışarı atıp kendisini evsiz bıraktılar. Biz de mahalle sakini olarak Özcan abimizin dışarıda kalmaması için çadırımızı kurduk. Yemek yapabilmesi için ateşini yaktık. Kendisi şu anda haberdar değil, çalışıyor. Akşam buraya geldiği zaman sokakta kalmasın diye bunu yapıyoruz. Beyoğlu Belediyesi'nin şunu çok iyi bilmesini istiyoruz. Siz insanların elektriğini, doğalgazını, suyunu kestiniz. İnsanları korkutmaya çalıştınız. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Biz, sizin yaptığınız yasal olmayan rantsal dönüşüme karşı olduğumuzu söyledik. Buradan Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız’a tekrardan sesleniyoruz. Burada yıktığın her bir ev için bir çadır dikeceğiz.