Fetihtepe Mahallesi'nde yeni imar planları gündemde: İBB devre dışı

Gerilimin son bulmadığı Fetihtepe Mahallesi’ne ilişkin yeni imar planlarının bugün ilçe belediye meclisine gelmesi planlanıyor. Kentsel dönüşüm gerekçesiyle bölge halkının enerjisi kesilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Günlerdir arbedenin ve gerilimin yaşandığı İstanbul'daki Fetihtepe Mahallesi’ne ilişkin mahkeme tarafından iptal edilen imar planlarının yerine yapılan yeni imar planları bugün Beyoğlu Belediyesi Meclisi'nin gündemine gelecek.

CHP’li meclis üyeleri süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tamamen devre dışı bırakıldığını belirterek yeni planlara itiraz ediyor. Evlerini terk etmek istemeyen mahalleli günlerdir altyapı hizmetlerinin kesilmemesi için tepki gösteriyor. Mahalleli meclis toplantısı öncesi bugün 15.00’da ilçe belediyesi önünde basın açıklaması yapacak.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe Mahallesi'ni de kapsayan bölge 2016 yılında 'riskli alan' ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2017 yılında, plan yapma ve uygulama yetkisini Beyoğlu Belediyesi’ne devretti. Fetihtepe Mahallesi’nde yer alan ve tepkilere neden olan 3550 ada 1 parselin bulunduğu alan birinci etap uygulama alanı olarak belirlendi ve tahliyesi için Beyoğlu Belediyesi tarafından tebligatlar yazıldı. Yasal süreçle beraber söz konusu adada 6306 sayılı kanun kapsamında süreç başladı. Bölgede son günlerde kentsel dönüşüm adı altında polis ablukasında tahliyeler yapıldı, evlerin enerjileri kesildi. Mahallelinin tepki gösterdiği alanda evlerin altyapı hizmetlerinin kesilmesi sırasında yer yer tartışmalar ve arbedeler yaşandı. Bölgede bulunan hanelerin dün de altyapı hizmetleri kesilmeye devam etti. Bazı hanelerin tahliyesine ve altyapı hizmetlerinin kesilmesine ilişkin kararı mahkeme durdurmuştu.

Beyoğlu Belediyesi tarafından yaşanan sürecin üzerine yapılan açıklamada, "Bir süredir şehir yenileme projesi devam eden Fetihtepe Mahallesi 3550. Ada'da beklenen süreç başladı ve önceden tebliğ edilen hukuki sürede evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerinin binalarında elektrik, su ve doğalgaz erişimine son verildi. Yüzlerce hak sahibinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile muvafakatname imzalayarak evini tahliye ettiği bölgede, Ağustos 2021'den itibaren birçok bina şehir yenileme projesi kapsamında yerinden kaldırılmıştı. Evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerine tanınan süre Ramazan Bayramı'ndan önce sona ermesine rağmen, bazı hak sahipleri evlerini boşaltmadı. Bugün İSKİ, İGDAŞ ve BEDAŞ ekipleri bölgedeki bazı binalara giderek verilen hizmetin sonlandırıldığını belirttiler" denildi.

‘YENİ PLANLAR GÜNDEMDE’

Öte yandan bölgeye ilişkin büyük ve küçük ölçekli planlar açılan davalar sonucu iptal edilmiş ve bölge plansız kalmıştı. Beyoğlu Belediyesi’nde söz konusu alana ilişkin yeni büyük ve küçük ölçekli planların hareketliliğinin başladığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre dün ilçe belediyesinin imar komisyonundan söz konusu yeni planlar konuşuldu. CHP’li meclis üyeleri yeni planlara 'İBB’nin plan süreçte devre dışı bırakılması' gibi birçok nedenle itiraz etti. Planların bugün ilçe meclisine gelerek karara bağlanması bekleniyor.