Felsefe bölümünde kadro ilanına felsefeciler başvuramıyor

YÖK'ün üniversitelerde akademik kadro ilanlarında kişiye özel şartların yer almaması konusundaki kararına rağmen bazı üniversiteler ilanlarında alınacak kişinin özgeçmişine yer vermekten geri durmuyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kastamonu Üniversitesi’nin 30 Aralık 2023 tarihli ilanında Felsefe Bölümü’ne alınacak araştırma görevlisinin “Felsefe Bölümü, İlahiyat Fakültesi veya İslami İlimler Fakültesi lisans mezunu olup; Türk İslam Düşüncesi Tarihi, İslam Felsefesi veya İslam ve Türk Felsefesi Anabilim Dallarının birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak” şartını karşılaması gerekiyor.

İlanın şartına bakıldığında bu kadroya felsefe bölümlerinden veya ilahiyat fakültelerinden mezun kişilerin başvurabileceği düşünebilir. Ancak ifadenin devamındaki koşul (“Türk İslam Düşüncesi Tarihi, İslam Felsefesi veya İslam ve Türk Felsefesi Anabilim Dallarının birinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak”), felsefe bölümlerinde yüksek lisans yapan adayların başvurusunun önünü kesiyor.

Bazı felsefe bölümlerinde Türk ve İslam Felsefesi adını taşıyan anabilim dalları bulunmasına karşın yüksek lisans programlarında böyle bir anabilim dalı bulunmuyor. Dolayısıyla felsefe bölümlerinin yüksek lisans programlarında yüksek lisans yapan bir kimse bu ilana başvuramıyor. 

Bu koşulda ilana İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin İslam ve Türk Felsefesi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yapan veya başka bir üniversitesinin İlahiyat Fakültesi’nde Türk İslam Düşüncesi Tarihi, İslam Felsefesi veya İslam ve Türk Felsefesi Anabilim Dallarının birinde yüksek lisans yapan bir adayın başvurması bekleniyor.

Felsefe Bölümüne alınacak araştırma görevlisinin bir ilahiyat fakültesi bünyesinde açılmış adı geçen yüksek lisans programında yüksek lisans yapıyor olması gerekiyor.  

Bu koşulla birlikte, uzun yıllardır sistematik olarak sürdürülen felsefe bölümlerine ilahiyatçıların alınmasında bir aşama daha ileri geçildi ve felsefe bölümü mezunlarının başvurması dahi engellenmiş oldu. (HABER MERKEZİ)