Faruk Bildirici'den Cüneyt Özdemir'e: Hem 'Kürt sorunu' diyor hem de kayyım reklamı yapıyor

Cüneyt Özdemir'in "Cüneyt yolda" video-tanıtım serisini eleştiren Faruk Bildirici, haber içinde tanıtım yapmanın gazetecilik ilkeleri açısından etik olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cüneyt Özdemir'in "Cüneyt Yolda" video serisi içinde Diyarbakır'da yaptığı program eleştiri konusu oldu. "Sur Kültür Yolu Festival"nin tanıtımını yapan Özdemir'in bu videoyu belli bir ücret karşılığında hazırlaması "gazetecinin etik gelir kaynakları" tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Daha önce Nevşin Mengü'nün haber yayını sırasında içtiği meyve suyu için reklam ücreti almasının ardından Özdemir'in "Cüneyt Yolda" serisini de eleştiren Faruk Bildirici, "Cüneyt Özdemir bir gazeteci olduğuna göre, gazetecilik ilkeleri açısından da ciddi etik ihlâl ile karşı karşıyayız" diye yazdı. 

Özdemir'in Diyarbakır Valisi ve kayyım belediye başkanı Ali İhsan Su ile yaptığı söyleşinin sonunda “Bir şehir bir ülke enerjisini teröre vermeyip başka şeylere aktardığı zaman ortaya neler çıkabileceğini görüyorsunuz. Diyarbakır demek sokaklarında ağır silahlı özel timlerin beyaz torosların dolaştığı, herkesin güvercin tedirginliğinde yaşadığı bir şehirdi. Şimdi bambaşka bir şehirle karşı karşıyayız” sözlerini eleştiren Bildirici "Sanırsınız Diyarbakır’da bütün problemler çözülmüş, hiç sorun kalmamış. Her şey çok güzel, herkes çok mutlu. Özdemir’in dilindeki haliyle 'kebap kebap Türkiye' halinde Diyarbakır" diye yazdı. 

Bildirici'nin, dijital dönüşümün etik ilkeleri geçersiz kılmayacağını belirttiği yazısının ilgili bölümü şöyle: "Gazetecilik görüntüsü altında reklam, tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyeti yürütülüyor. Üstelik de gazetecilik ile reklam ve halkla ilişkiler faaliyetleri ile iç içe geçmiş durumda. Oysa Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde gazetecilik içerikleri ile reklam içeriklerinin ayrımına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor ve 'Gazeteci; mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz' ilkesine yer veriliyor. Cüneyt Özdemir ise gazetecilik ile reklam faaliyetini birlikte yürütmekle kalmıyor; kendisi bir gazeteci olarak bu reklam/halkla ilişkiler faaliyetinde bizzat 'rol' alıyor; 'işbirliği' adı altında bir karşılık (ya da kendi deyimiyle destek) alarak dileyen firma ya da kuruluşun reklamını, tanıtımını yapıyor.

Medyadaki dijital dönüşüm, gazeteciliğin temel ilkelerini geçersiz kılmaz. Bir gazetecinin reklamlarda yer almasının sakıncasını daha önce defalarca vurgulamıştım. Bir gazeteci, reklamda oynadığında o ürün ya da şirketle özdeşleşmiş olur. Bu da gazeteciliğin güvenilirliğine zarar verir; çıkar çatışmasına neden olur." 

ÖZDEMİR'DEN BİLDİRİCİ'YE: ARKAİK ADAMLAR, LOSER GAZETECİLER

Cüneyt Özdemir, YouTube kanalından yaptığı açıklamada Faruk Bildirici'nin eleştirilerine yanıt verdi. 

'Reklam almanın gazeteciliği özgürleştirdiğini' söyleyen Özdemir, "Bunları anlatmak çok zor bu arkaik adamlara, loser gazetecilere... Hayatta hiçbir şey olamamış adamlar bize gazetecilik nasıl yapılır diye gösteriyor" ifadesini kullandı. 

Özdemir şunları söyledi: 

"Bir iş adamının iki dudağı arasında gazetecilik yapmak istemiyoruz. Büyükelçiliğin verdiği hibeyle kurulan bir gazetede gazetecilik yapmak istemiyoruz. Biz özgürce gazetecilik yapmak istiyoruz. Nasıl yapacağız bunu? Reklam alacağız. Lütfen reklam verin. Benim gibi patronsuz yayın yapan herkese reklam verin, beğen tuşuna, katıl tuşuna basın. 

FETÖ'cü alıyor halay başını, oradan bir tane loser gazeteci katılıyor, Kadri Gürsel giriyor halaya, oradan belediyenin fonlandığı bir internet sitesi, oradan büyükelçiliğin hibeyle fonlandığı başka internet sitesi... Bize gazetecilik öğretiyorlar. Efendim reklam alınmazmış! Önümüz kapandı, sektörden dışlandık, ona rağmen yol açtık, büyük bir ekosistem oluşmuş durumda. Reklam alarak, ekonomik özgürlüğümüzü sağlayarak özgürce konuşabiliyorum. Bu medya düzeninde patronuyla ilgili kimse bir laf edemez. Bize çok reklam teklifi geliyor, hepsini de almıyoruz, yüzde 30'unu kabul ediyoruz. Bunları anlatmak çok zor bu arkaik adamlara, loser gazetecilere... Hayatta hiçbir şey olamamış adamlar bize gazetecilik nasıl yapılır diye gösteriyor." (HABER MERKEZİ)