Faruk Bildirici: Uçaktaki 19 gazetecinin 8'i soru sormadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan dönüşü uçakta düzenlediği basın toplantısını yazan Faruk Bildirici, "Toplu fotoğrafta 19 gazeteci görünüyor ama soru soran 11 kişi" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya ombdusmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde düzenlediği Azerbaycan ziyareti dönüşünde uçakta düzenlediği basın toplantısında sorulan soruları ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile basın mensuplarının uçakta çektirdiği fotoğrafa işaret eden Bildirici, 19 gazeteciden 8'inin 'soru sormadığının' anlaşıldığını yazdı. 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı gezilerinde uçakta çekilen toplu fotoğrafların en büyük yararı da bu. Erdoğan’ın itibar ettiği medya kuruluşları ve gözdesi gazetecilerin hangileri olduğu, o listedeki değişimler toplu fotoğraftan anlaşılabiliyor" diyen Bildirici, şu ifadeleri kullandı: 

'MERAK ETTİKLERİ BİR KONU OLMAMIŞ'

"Bir de dikkatimi çekti, toplu fotoğrafta 19 gazeteci görünüyor ama soru soran 11 kişi. Her birine birer soru hakkı tanınmış. Demek ki, yedi kişi o tek soru hakkını bile kullanmaya gerek görmemiş. Sorulmayan, gündeme getirilmeyen onca konu olmasına rağmen merak ettikleri bir konu olmamış. Toplu uçak fotoğrafından çıkarabildiğim kadarıyla soru sormayanlardan biri Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz… Diğerleri de Sami Dadağlıoğlu (Akit TV), Mustafa Kartoğlu (Akşam), Serhat İbrahimoğlu (TVNET), Nazif Karaman (Sabah), Ali Adakoğlu (Milat), Ahmet Albayrak (TRT) ve Hasan Basri Yalçın (Sabah)…

'KİMSELER İTİRAZ EDEMİYOR'

Sanırsınız Erdoğan’ın uçağında özel davetli olarak yolculuğa katılmak, turistik bir gezi de gözlem ve izlenimlerde bulunmak, orada görünmek yeterli oluyor… Bir de bu metnin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kontrol ve düzeltmelerinden sonra dağıtıldığını unutmamak gerek.  Her zaman olduğu gibi bu metinden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakaretamiz bazı ifadelerinin çıkarıldığını, düzeltmeler yapıldığını söyleyebilirim.

O uçağın kuralı bu… Kimseler de itiraz edemiyor."

'EKSİK BİLGİ VERİLMESİNE YOL AÇIYOR'

Bildirici, "Arkadaşlar, teke tek poz verip yanıltmayın" başlıklı yazısında,  gazetecilerin bakanlarla tekli fotoğraf çektirerek, sadece kendilerine röportaj vermiş gibi haber metni yazmalarını da eleştirdi. "Meslektaşlarımız haber kaynağıyla toplu görüştükten sonra tekli fotoğraf çektirmeyi, yıllardır başvurulan bir yöntem olduğu için sıradan bir alışkanlık gibi görebilirler. Ama tekli fotoğraf çektirip, özel görüşme gibi haber ve yazı yazmak okuru kandırmaktan başka bir şey değil. Eksik bilgi verilmesine yol açıyor, oradaki durumun gerçeğe uygun görülmesini engelliyor" diyen Bildirici, şöyle devem etti: 

"Örneğin Milli Eğitim Bakanı Özer kahvaltıda ya da sohbet için bir araya geldiği gazetecilerle toplu fotoğraf çektirse, medyaya akreditasyon uyguladığı görüntüye yansımış olur. Zira Özer de -tıpkı cumhurbaşkanı ve diğer bakanların yaptığı gibi- Cumhuriyet, Karar, BirGün, Milli Gazete ve Evrensel gibi iktidara eleştirel yaklaşan gazetelerin temsilcilerini çağırmamıştı bu toplantılara.” (HABER MERKEZİ)