Faruk Bildirici: '10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor' haberi doğru

Sözcü'de yayınlanan '10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor' haberinin Akşam'da manşet olmasını yazan Faruk Bildirici, Aksoy Araştırma ile konuştuğunu ve haberin doğru olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Faruk Bildirici
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Sözcü'de çıkan, “Her 10 AKP’liden 4’ü şeriat istiyor” haberinin Akşam'da, “Matematik ve zeka ağladı” başlığıyla manşet olmasını değerlendirdi.

"'10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor' haberi doğru" diyen Bildirici, kendi sitesinde yazdığı yazıda şunları belirtti:

'SÖZCÜ DE CUMHURİYET'TEN ALMIŞ'

"Sözcü’nün 28 Şubat’taki haberi, Akşam’ın yazdığı gibi manşette değil, ilk sayfanın eteğinden yayımlanmıştı. Bu haberde imza yoktu. Akşam’ın Yazı İşleri fark etmemişti ama bu haber daha önce Cumhuriyet’te yayımlanmıştı.

Üstelik Sözcü’nün haberi, Cumhuriyet’te 27 Şubat’ta Nagihan Yılkın imzasıyla çıkan '10 AKP’liden 4’ü ‘şeriat’ dedi' haberinin aynısıydı. Sözcü, Cumhuriyet’in haberini neredeyse sözcüğü sözcüğüne alıntılamış ama kaynak göstermeyerek emeğe saygısızlık yapmıştı.

Sözcü’nün haberinin ilk sayfadaki spotunda 'AKP seçmeninin yüzde 39’u şeriat istedi' deniliyordu. Ama iç sayfadaki spottaki 'Şeriat özlemi çekenler yüzde 16,8 çıktı. Bunların yüzde 39’unun AKP’li olması dikkat çekti' cümlesi farklıydı. Cumhuriyet’in '10 AKP’liden 4’ü şeriat istiyor' haberindeki 'Şeriat yönetimi isteyenlerin genel seçimde verdikleri oylara göre parti sıralaması ise AKP yüzde 39' cümlesi de tereddüt yaratıyordu.  

Cumhuriyet'te, Aksoy Araştırma'nın bir değerlendirmesi yer almıyordu ama Aksoy Araştırma’nın Kurucusu Ertan Aksoy, Nagihan Yılkın’ın X’teki haber paylaşımını tekrar paylaşmıştı. 

 Cumhuriyet’in haberinde bir de tablo vardı. Orada anket sorunun tam hali ve yanıt oranları açıkça gözüküyordu. Ben yine de tablonun yorumu ve araştırmayla ilgili bilgi almak için Ertan Aksoy ile görüştüm. Aksoy, 'Cumhuriyet ve Sözcü’nün haberinin doğru olduğunu' söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

'Tablonun üstündeki oranlar, Türkiye genelinde laiklik ve şeriattan yana olanların oranlarını gösteriyor. 1067 katılımcıdan yüzde 83,2’si laiklik, yüzde 16,8’i de şeriat istediği yanıtını verdi. Tablonun alt bölümünde ise katılımcıların oy verdikleri partilere göre dağılımları bulunmakta. Buna göre AKP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 61’i laiklikten, yüzde 39’u da şeriattan yana. Bu da Cumhuriyet ve Sözcü’nün haberindeki gibi, yaklaşık olarak 10 AKP’liden 4’ünün şeriat düzeni istediği anlamına geliyor.'

Bu durumda Akşam’ın, Sözcü’ye ve dolaylı olarak Cumhuriyet’e yönelttiği suçlamanın haksız olduğu ortaya çıkıyor."

(HABER MERKEZİ)