Falyalı suikastı davası: 'Karar çıkmasını istemiyor musun?'

Kıbrıs'ta düzenlenen saldırıda şoförü ile birlikte öldürülen Halil Falyalı davasında ilerleme olmaması nedeniyle tartışma çıktı. Heyet, avukatları süreyi uzatmakla suçladı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş'ın Kıbrıs’ta öldürülmesine ilişkin sekizinci duruşma İstanbul 36’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada ilerleme kaydedilmemesi, avukatlar ile mahkeme heyeti arasında tartışma çıkmasına neden oldu. 

Duruşmada, sanık Mustafa Söylemez, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi'nden, Mehmet Faysal Söylemez İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksel Güvenlikli Cezaevi'nden, Cengiz Şener Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi'nden, Ender Yıldız İzmir 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı. Mehmet Faysal Yılmaz ile aynı cezaevinden tutuklu olan Abdurrahim Çelik ise duruşma salonunda ifade verdi.

CEZALARDA DEĞİŞİKLİK YOK

Duruşma savcısı, bugün Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez'in 'Tasarlayarak kasten öldürme' ve 'Suç işleme amacıyla örgüt kurma ve yönetme' suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet ile 6'şar yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, Ender Yıldız, Abdurrahim Çelik, Cengiz Şener, Metin Süs'ün ise 'Tasarlayarak kasten öldürmeye yardım' ve 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' suçlarından 33'er yıldan 46'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ettiği mütalaasını tekrar etti.

'ÖNAL'IN YAKALANMASI YARGILAMAYI ETKİLEMEYECEK'

Davada yargılanan ancak firari olduğu için hakkında yakalama kararı verilen Cemil Önal'ın dosyası ayrılmıştı. Önal'ın dün Hollanda'da yakalandığı açıklandı. Falyalı'nın avukatı Muhammet İkbal Şakiroğlu, "Cemil Önal'ın tutuklanması yargılanmayı etkilemeyeceğini, ayrı bir yargılama yürütüleceğini" söyledi.

DAVADA İLERLEME YOK

Savcının mütalaasının ardından mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapılmasını istedi. Ancak cezaların belli olmasından sonra Söylemez kardeşlerin avukatları duruşmaya mazeret bildirmeden katılmadı. Bazı sanıklar ise ek süre talep etti. Bu nedenle duruşma iki celse boyunca ilerleyemedi. Avukatlar ise savcının hazırladığı mütalaaya katılmadıklarını, ortada bir suç örgütü olmadığını tekrar etti.

MAHKEME BARODAN AVUKAT ATANMASINA KARAR VERDİ

Heyet esas hakkında son savunmaların alınması için sanıklara sordu. Ender Yıldız, avukatıyla görüşmediğini belirterek ek süre talep etti. Söylemez kardeşlerin avukatları da duruşmaya mazeret bildirmeden katılmaması nedeniyle mahkeme bu kez barodan avukat atanmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca duruşmayı 22 Aralık'a erteledi. Ancak sanık avukatları duruşmanın bir sonraki yıla ertelenmesini istedi. Bunun üzerine tartışma çıktı. Sanık avukatları, "Koşuyor muyuz, önümüzdeki yıla koyun, çok yoğunuz" dedi. Mahkeme heyetinden bir üye, sanık avukatlarına tepki göstererek "Karar çıkmasını istemiyor musunuz?" diye sordu. Sanık avukatları ise, "Karar çıksın ama süreyi biraz daha uzatın" yanıtını verdi.