Ezidilerden Lafarge şirketine 'IŞİD'e destek' davası

ABD'de aralarında Nobel Barış Ödüllü Nadia Murad'ın da olduğu Ezidi-ABD'liler IŞİD'e sağladığı maddi destek gerekçesiyle Lafarge'a dava açtı.

Nadia Murad
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad'ın öncülüğünde yüzlerce Ezidi-ABD'li Fransız Lafarge çimento şirketine dava açtı. Şirket, IŞİD'e maddi destek sağlamak ile suçlandı. 

Reuters'ın haberine göre, insan hakları avukatı Amal Clooney ve ABD'li eski diplomat Lee Wolosky tarafından temsil edilen Ezidiler ve aileleri, 2014 yılında Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da IŞİD'in şiddetinin hedefi olmuştu. New York'taki federal mahkemeye yapılan başvuruda, Lafarge'ın 'IŞİD'in uluslararası terörizm eylemlerinde örgüte yardım ve yataklık ettiği, IŞİD ile komplo kurduğu ve hayatta kalanlara tazminat ödemesi gerektiği' belirtildi.

'IŞİD BU SALDIRILARDA BULUNURKEN LAFARGE ONLARA ÖDEME YAPIYORDU'

Lafarge, Ekim 2022'de ABD'de görülen davada, Suriye'de faaliyetlerine devam edebilmek için aralarında IŞİD'in de olduğu, ABD tarafından 'terör örgütü' olarak kategorize edilen gruplara ödeme yaptığını kabul etmişti. 2015 yılında İsviçre merkezli Holcim şirketine katılan Larfarge, itiraf anlaşması kapsamında 778 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Avukat Amal Clooney, yaptığı açıklamada, "Önde gelen küresel bir şirketin, IŞİD Amerikalı sivilleri infaz ederken ve Ezidilere karşı soykırım (suçu) işlerken onunla el ele çalışmış olması şok edici" dedi. Lafarge'a karşı açılan davanın mahkeme belgelerinde, "IŞİD, Ezidilere karşı bu korkunç saldırılarda bulunmadan önce, bulunurken ve sonrasında sanıklar IŞİD'e ödeme yapıyordu ve onunla komplo kuruyordu" ifadelerine yer verildi. 

NADİA MURAD: BENİM YAŞADIKLARIM BİNLERCE EZİDİ KADININ GERÇEKLİĞİ

2018 yılında 'cinsel saldırının savaş silahı olarak kullanılmasına son verilmesi' için gösterdiği çabalar dolayısıyla Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Nadia Murad ise açıklamasında, "IŞİD Sincar'a saldırdığında ailem öldürüldü ve ben köle olarak alıkonuldum. Kaçana kadar her gün istismar edildim ve saldırıya uğradım. Maalesef benim hikayem Ezidiler arasında emsalsiz bir hikaye değil. Bu, binlerce Ezidi kadının gerçekliği. Daha trajik olanı ise bu dehşetin Lafarge gibi güçlü şirketlerin farkındalığı içinde ve desteği sayesinde yaşanmış olmasıdır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)