EYT'liler emekli oldu tazminatlar AK Parti ve MHP’ye takıldı

CHP'li İzmit Belediyesi'nden emekli olan belediye personellerinin tazminatlarının ödenmesi için AK Parti ve MHP’li üyeleri arazi satışını onaylamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' düzenlemesinin ardından CHP’li İzmit Belediyesi bünyesinde çalışan 106 personel de emekli olmak üzere dilekçelerini verdi. Aradan geçen süre içerisinde işçilerin tazminatları ise ödenmedi. Belediye yönetimi işçilerin alacaklarının ödenmesi için arazi satışını Meclis toplantısında gündeme getirdi. Meclis çoğunluğunu oluşturan AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri ise arazi satışını ret oyu kullanarak engelledi.

'SİYASİ RANT UĞRUNA BİZİ MAĞDUR EDİYORLAR'

Evrensel'den Gözde Meydan'a konuşan emekli bir belediye işçisi, “Biz EYT için başvuru yaptığımızda belediye ödemeleri yapmak için kredi başvurusu yapacağını, çıkmazsa taksitler halinde yapacağını söylemişti. Kredi çıkmadı, 'arsa satışı yapıp vereceğiz' dediler, buna da AKP’li meclis üyeleri engel oluyor. Daha önce arsa satışlarına onay verdik bu paraları ne yaptınız diye soruyor. Siyasi rant uğruna bizi mağdur ediyorlar. Sonuçta olan bizlere oluyor. Bizim sorunumuzun bir an evvel çözülmesi gerek” dedi.

Bu süre içerisinde maddi kayıplarının arttığını belirten işçi, “Ben tazminatımı alsaydım evimi yenileyecektim ama şu an sadece ilk taksiti alabildim bir de bayram öncesi bir miktar yatırdılar. Ben emekli olduğumda gram altın 1100 lira idi şimdi 1600 lirayı aşmış durumda” ifadelerini kullandı.

Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Partili üyelerle de görüştüklerini ifade eden işçi, “Biz görüştüğümüzde onay vereceğiz, mağduriyetiniz giderilecek dediler ama son yapılan meclis toplantısında da onay vermediler. Bu işin bir an önce çözülmesi gerek. Biz çıkarken 1 kuruş almadan çıktık. 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum, hâlâ çalışmak zorundayım. Çocuklarımı okutuyorum” dedi.

'ARSA SATIŞINA AKP’LİLER ENGEL OLUYOR'

Bir başka işçi ise “Burada yıllarca çalışmışız ve hâlâ paramızı alamamışız. Biz gerçekten mağdur edildik. Belediyenin kasasında para yoksa ya kredi çekecek ya arsa satacak ya projesinden vazgeçip bizim paramızı ödeyecek. Her belediyeye kredi çıkıyor İzmit Belediyesine neden çıkmıyor? Arsa satışına da AKP’liler engel oluyor. Onların derdi zaten bizim ne yaşadığımız değil. AKP’li üyeler son meclis toplantısında onayı verseydiler, yine ödemezse belediye o zaman söyle sözünü. Belediye yönetiminin de bunu öngörmesi bütçe ayarlaması gerekirdi. Benim burada öfkem kimsenin bizi düşünmemesi. Borç ödüyorum, çocuğumun çeyiz parası birilerinin siyaseti için heba oluyor” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI: PERSONELLERİMİZE ÖDEMEMİZ GEREKEN TUTAR 45 MİLYON LİRAYI BULUYOR

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ise, “Hem belediyemizin hem de işçilerimizin mağdur olduğu bir süreç yaşıyoruz. Mevcut iktidar zaten EYT düzenlemesini yıllarca bekletip insanları mağdur etti. En sonunda EYT’lilerin uzun yıllardır sürdürdüğü mücadelenin hem de seçimin onlarda yarattığı hırpalanmanın bir sonucu olarak bu yasal düzenlemeyi yapmak zorunda kaldılar. Yasal düzenleme yaptılar ama hiçbir belediyenin bütçe planında olmayan bir kalem açığa çıktı, merkezi bütçeden belediyelere buna uygun bir pay da ayırmadılar. EYT yasasından yararlanmak istiyorum diyen personellerimize ödememiz gereken tutar 45 milyon lirayı buluyor” ifadelerini kullandı.

Başvurularda yaşanan yoğunluk nedeniyle hâlâ emeklilik maaşı bağlanmayan EYT’lilerin olduğunu söyleyen Hürriyet, “Bizim işçilerimiz içinde de bu durumda olanlar var. Buradan tazminatını alamadı, maaşı bağlanmadı. Bu insanlar kredi ödüyor, ev geçindiriyor, çocuk okutuyor. Malum ülkenin ekonomik koşulları nedeniyle her geçen gün paraları da eriyor. Söz konusu olan bu insanların emeği” diye konuştu.

İşçilerin tazminatlarını ödemek için her türlü yolu deneyeceklerini ama burada hükümetin sorumluluğunun da görülmesi gerektiğini vurgulayan Hürriyet şunları söyledi: “İsteseler çok rahatlıkla çözebilirler ama hâlâ maaş bağlamadıkları insanlar var. Merkezi bütçeden pay ayırmaları gerekirdi, yapmadılar. Bu konuda belediyelere kredi kolaylığı sağlanması için bankalara yazılı talimat verebilirlerdi, yapmadılar. Bizim bütçemiz bu tazminatları tek seferde ödemeye yetmiyor, kredi çekmek için başvuruda bulunuyoruz, bankalar kredi vermiyor. Çok açık ki burada bir çifte standartta var. Bu süre zarfında AKP’li Körfez Belediyesi 50 milyonluk kredi çekti, Gebze Belediyesinde 352 milyonluk ek bütçe geçiriliyor. Bizim ise kredi taleplerimiz karşılık bulmuyor, arazi satış talebimiz reddediliyor. İşçinin emeği üzerinden demagoji yapıyorlar, belediye borcunu ödeyemesin, hatta maaşları bile ödeyemesin, projelerini yapamasın diye bir dertleri var. EYT’liler, işçiler umurunda değil. Sonuç olarak biz bu sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız, bu bizim sorumluluğumuzda” dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler kocaeli işçi eyt