YAZARLAR

'EYT'de bir aldatmaca daha

AKP’nin EYT ile ilgili yasa teklifinde, sadece yaş şartı kaldırılıp prim gün süreleri uzatıldığı gibi kısmi emeklilikteki yaş şartı da olduğu gibi duruyor.

AKP’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili yasa teklifinde ikinci bir aldatmacanın olduğu ortaya çıktı. AKP yetkilileri, yasa ile ilgili olarak yılbaşı öncesinde yaş şartının kalkacağını ve 1999’da çıkarılan 4447 sayılı yasanın önceki koşullarının geçerli olacağını bildirmelerine rağmen TBMM’ye sunulan yasa teklifinde sadece yaş şartı kaldırılmış, prim ödeme gün süreleri ise olduğu gibi kalıp 5 bin 975 güne kadar uzatılmış bulunuyor.

Öte yandan AKP’nin yasa teklifinde, 4447 sayılı yasanın kısmi emeklilik diye tanımlanan bölümündeki yaş şartı olduğu gibi duruyor. 4447 sayılı yasa çıkmadan önce, yani 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için kısmi emeklilik adı altında ikinci bir emekli olma koşulu vardı.

Buna göre kadın 50, erkek 55 yaşını doldurmuş, 3 bin 600 gün prim ödemiş ve 15 yıldan beri sigortalı ise yine emeklilik hakkına sahipti. 4447 sayılı yasayla bu durumda olanlara da yaş şartı getirilmişti. Bu sigortalıların emeklilik yaşı da kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde de 60’a kadar uzatılmıştı.

AKP’nin yasa teklifinde, sadece kadında 20 yıl, erkekte 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayanlar için yaş şartı kaldırılıyor, prim ödeme gün süresi, daha önceki sisteme göre 5 bin gün iken, bu durum geçerli olmayıp 4447 sayılı yasayla getirilen ve kademeli olarak 5 bin 975 güne kadar uzayan prim gün süresi olduğu gibi kalıyor. Böylelikle 506 sayılı yasanın geçici 81. Maddesinin (B) bendindeki sigortalılar için yaş şartı kalkmış oluyor.

Aynı yasanın (C) bendinde de, yani kısmi emeklilik diye tanımlanan bölümünde de 4447 sayılı yasayla yaşı 58-60’a yükselten bir bölümü vardı. AKP’nin teklifinde bu bölüm aynen kalıyor, yani kısmi emekliler için yaş şartı yürürlükte bulunuyor.

Oysa hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem de AKP’li yetkililer, yasa öncesi açıklamalarda 4447 sayılı yasanın önceki koşullarının yürürlükte olacağını ve yaş şartının kalkacağını belirtmişlerdi. Özellikle Erdoğan, yılbaşı öncesinde “yaş şartını kaldırıyoruz” demişti. Ancak AKP’nin teklifinde görüldüğü gibi kısmi emeklilik hakkı için yaş şartı yerinde duruyor.

Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Perşembe günü (2 Şubat 2023) görüşülmesi bekleniyor. Bu durumda mağdur olan EYT’lilerin hem AKP’li komisyon üyelerine, hem de muhalefetteki partilerin temsilcilerine bu konuları iletmeleri gerekiyor. Ayrıca komisyon çalışmalarına EYT Federasyonu yetkilileri de katılacak. Onların da bilgilendirilmesinin uygun olacağı belirtiliyor.  


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.